Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Nieuws

Er is altijd wel wat te beleven rondom patchwork en quilten. Deze pagina toont een overzicht van het laatste nieuws in de quiltwereld.

Tentoonstelling Quiltersgilde – fotoverslag 6

Dit is het zesde deel van een fotoverslag van de Algemene Tentoonstelling. De tentoonstelling was dit jaar in Nijkerk.

Sue Spargo's Folk Art

Nieuwsbrief juni 2024

De zomer is nu echt aangebroken en we hebben nu meer tijd en gelegenheid om buiten door te brengen! Let even op onze zomersluiting van 19 juli tot 15 augustus.

Tentoonstelling Quiltersgilde – fotoverslag 5

Dit is het vijfde deel van een fotoverslag van de Algemene Tentoonstelling. De tentoonstelling was dit jaar in Nijkerk.

Nieuwsbrief mei 2024

Opeens is het mooi weer en is het tijd voor buiten en de tuin. Maar daar kunnen we natuurlijk ook quilten!

Nieuwsbrief april 2024

Het mooie weer komt eraan. Maar wij quilten gewoon verder…  De winkel is de hele maand open, behalve op Koningsdag, zaterdag 27 april. Dan is de winkel gesloten.

sandwich quilt

Sandwich Quilt

Happy houses – blok van de maand 2024

Ook dit jaar krijgt u bij uw aankopen in de winkel weer een blok van de maand. Dit jaar is het thema ‘Happy houses’.

Nieuwsbrief maart 2024

Langzamerhand komt het voorjaar dichterbij. We genieten van het uitbottende groen wat voorzichtig te voorschijn komt. In de winkel blijft er genoeg te beleven, want quilten doen we altijd, zomer en winter.

Quilten met naald en draad

Naald en draad zijn de twee voorwerpen die centraal staan in het quilten. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je ze uitkiest?

Nieuwsbrief februari 2024

In deze nieuwsbrief een inkijkje in mijn quiltvriendinnen groepje middels een artikel dat onlangs in een tijdschrift verscheen.

Samen werken aan kleurige quilts

Nieuwsbrief januari 2024

Deze week is er opruiming! We starten dit jaar weer met een serie nieuwe blokken van de maand.

Quiltworx quilts

Nieuwsbrief december 2023

Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van 2023 met de laatste van de 12 blokken van de maand. Ook vindt u een vierde impressie met mooie foto’s van de Algemene Tentoonstelling.

Quiltworx quilts

Quiltworx quilts

De ontwerpen van Quiltworx onderscheiden zich door enkele opvallende eigenschappen die ze geliefd maken bij quiltliefhebbers.

Fotoverslag 3 quilt tentoonstelling

Nieuwsbrief november 2023

In deze nieuwsbrief ziet u de blokken van de maand. Ook vindt u een derde impressie met mooie foto’s van de Algemene Tentoonstelling eind augustus.

Cathedral Window Quilt

tentoonstelling quilten

Nieuwsbrief oktober 2023

De herfst is nu in aantocht. Dat betekent ook weer meer binnen zijn en hopelijk wat meer tijd om te quilten.

Tentoonstelling Quiltersgilde – fotoverslag 2

Tentoonstelling Quiltersgilde – fotoverslag 1

Dit is het eerste deel van een fotoverslag van de Algemene Tentoonstelling.

Nieuwsbrief september 2023

We kijken terug op een mooie Algemene Tentoonstelling van het Quiltersgilde, afgelopen maand in Nijkerk.

Wilma Karels Patchwork & Quilten Ede

Quilten en Patchwork

Welkom in de wondere wereld van patchwork en quilten, waar ambacht en creativiteit samenkomen om prachtige kunstwerken te creëren met textiel! Bij onze quiltspeciaalzaak in Ede nodigen we u uit om deel te nemen aan deze eeuwenoude ambachtelijke traditie en te genieten van de ontspanning en voldoening die het quilten biedt.

Nieuwsbrief augustus 2023

Na een fijne vakantie openen we onze winkeldeur weer op 4 augustus. Het voelt altijd als de start van een nieuw seizoen en we hebben er weer zin in!

Meanderen

Meanderen

Fat quarters

Een quiltstof kiezen – verschillende soorten quiltstoffen

Nieuwsbrief juni 2023

We genieten met elkaar van het prachtige weer. Ondertussen blijven bij ons nog steeds nieuwe stoffen arriveren. De maand juni zijn we nog open, maar in juli zijn we dicht in verband met onze vakantie.

Quiltstof kiezen

Nieuwsbrief mei 2023

In deze nieuwsbrief een praktisch artikel over het kiezen van de juiste stof voor een quilt. En natuurlijk de gratis patronen.

Stof voor quilt kiezen

Quiltstof kiezen – deel 1

Project Willowbrook quilt

Nieuwsbrief april 2023

Een leuk artikel over baby quilts en natuurlijk de gratis blokken van de maand. Op goede vrijdag is de winkel gesloten.

babyquilt

Baby Quilts

De geboorte van een baby is een moment waarop vaak gepersonaliseerde of zelfgemaakte cadeaus gegeven worden. Ook een quilt kan een mooi geschenk zijn aan het pasgeboren kindje.

Flying Geese patroon

Nieuwsbrief maart 2023

In deze nieuwsbrief een interessant artikel over het Flying Geese patroon. De nieuwe blokken van de maand staan weer op de website. En de ‘onmogelijke figuren’ zijn in de winkel als blok van de maand verkrijgbaar.

Flying Geese patroon

Flying Geese

Onmogelijk figuur – blok van de maand

Ook dit jaar krijgt u bij uw aankopen in de winkel weer een blok van de maand. Dit jaar staan de blokken van de maand in het teken van ‘geometrische figuren’. De blokken zijn op 20 x 20 cm afgedrukt.

Patroon optische illusie

Inschrijven nieuwsbrief

Opruiming 2023

Nieuwsbrief januari 2023

Aan het begin van het nieuwe jaar is het tijd om in de winkel plaats te maken voor nieuwe stoffen. Op 13 en 14 januari houden wij opruiming.

Civil War Quilts

De rol van quilts in de Amerikaanse Burgeroorlog

Welke rol speelden vrouwen en quilts in de Amerikaanse Burgeroorlog? In dit artikel ingegaan op de zogenaamde ‘Civil War Quilts’.

Civil Wart quilt

Nieuwsbrief december 2022

De laatste maand van het jaar is aangebroken. Wat gaat de tijd toch snel. In deze nieuwsbrief de laatste blokken van de maand voor het jaar 2022.

Sampler quilt

Nieuwsbrief november 2022

November is voor mij elk jaar een wat sombere maand. Grijs, regenachtig, veel binnen. Gelukkig verveel ik me nooit en valt het uiteindelijk meestal wel mee.

Sampler quilt

Sampler quilt

quilt reinigen

Tips om een quilt te wassen

De één beweert dit en de ander dat: iedereen wast quilts op zijn eigen manier. Maar wat kun je nou eigenlijk het beste doen? Sommigen zeggen dat stofzuigen de enige manier is om een quilt schoon te maken. Anderen zeggen dat je de quilt moet stomen. En weer iemand anders zegt dat de quilt prima bij alle sokken in de wasmachine kan.

Quilt wassen

Nieuwsbrief oktober 2022

In deze nieuwsbrief een uitgebreid artikel met tips en suggesties over het wassen van een quilt. Wat doe je wel en wat doe je niet als je je quilt wilt wassen? En natuurlijk de gratis patronen!

Quilt decoreren met stitchery

Een quilt decoreren door middel van borduren

Quilt decoreren met stitchery

Nieuwsbrief september 2022

Hier is de nieuwsbrief weer na een zonnige zomer, die lang duurde met zoveel mooi weer. Zo langzamerhand gaat alles weer op de normale manier. De cursussen en workshops gaan weer van start.

Nieuwsbrief juli 2022

Nog even een nieuwsbrief voordat de vakantie ingaat. Let op de openingstijden! Er zijn afgelopen tijd veel nieuwe batiks binnen gekomen. En ook de langverwachte serie van Blackbird Designs is binnen.

Nieuwsbrief juni 2022

De nieuwe workshops zijn bekend. We hebben een afwisselend programma samengesteld. De vakantietijd komt er weer aan. Let op de openingstijden!

Nieuwsbrief mei 2022

In deze nieuwsbrief leest u over de achtergrond van patchwork en quilten. En natuurlijk krijgt u weer de gratis patchwork patronen!

Patchwork en quilt uitleg

Patchwork

Patchwork, wat is dat? En wat is het verschil met quilten? Dit artikel gaat over patchwork en quilten en wat je nodig hebt om te beginnen.

Handgemaakte quilt op bed

Nieuwsbrief april 2022

In deze nieuwsbrief een leuk artikel over ontwerpideeën voor een quilt. En de nieuwe blokken van de maand van de website en de patronen die we in de winkel meegeven.

Handgemaakte quilt op bed

Ontwerpideeën voor quilts

Quilts kunnen op veel verschillende manieren worden gemaakt en kunnen ook voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. In dit artikel vind je verschillende  tips en ontwerpideeën voor quilts, die je kunnen helpen om ideeën op te doen voor het maken van je quilt.

Nieuwsbrief maart 2022

In deze nieuwsbrief de nieuwe blokken van de maand van de website en de blokken die we in de winkel meegeven. En natuurlijk nog diverse andere interessante nieuwtjes!

Kleuren kiezen voor een quilt – deel 2

Kleurgebruik is het meest bepalende onderdeel bij het ontwerp van een quilt. Waar let je op bij de keuze van de kleuren van een quilt?

Nieuwsbrief februari 2022

In deze nieuwsbrief de nieuwe blokken van de maand van de website en de blokken die we in de winkel meegeven. Daarnaast het 2e artikel over kleurgebruik in quilts. Veel leesplezier!

Geometrische vormen hexagon blok van de maand

Joel Dewberry

Interview met quiltstof ontwerper Joel Dewberry

kleuren quilten en patchwork

Kleuren in een quilt – 1

Kleuren kiezen voor je quilt is een opgave waar je elke keer weer voor staat. Kleuren maken de quilt, naast het patroon natuurlijk.

kleuren quilten en patchwork

Nieuwsbrief januari 2022

Deze eerste nieuwsbrief van het jaar 2022 versturen we iets later dan u van ons gewend bent. Het jaar begon anders dan we gedacht hadden. Maar gelukkig kunnen we elkaar weer in de winkel ontmoeten.

Blokken van de maand 2021 voorbeeld

Alle blokken van de maand van 2021 kunnen op een leuke manier met elkaar gecombineerd worden.  In dit voorbeeldontwerp zijn telkens twee maanden met elkaar gecombineerd in een 3×3 quilt.

Kerstquilt

Kerstquilt

De kerstdagen komen er weer aan en bij veel mensen zit de kerststemming er al goed in! De kou buiten zorgt dat je verlangt naar de warmte en gezelligheid binnen. Een prachtige tijd voor een kerstquilt!

Nieuwsbrief december 2021

Alweer de laatste nieuwsbrief van 2021. Gratis patronen en een leuk artikel over kerstquilts, goed passend bij de donkere dagen in december.

Nieuwsbrief november 2021

November vind ik altijd maar een saaie maand. Buiten is het vaak grijs, het wordt vroeg donker en je bent meer binnen. Maar dat biedt ook voordelen…

Nieuwsbrief opruiming

We hebben lange tijd geen opruiming gehouden door alle maatregelen en andere perikelen, maar nu is het weer zover! Aanstaande vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober is het opruiming in onze winkel!

Nieuwsbrief oktober 2021

De cursussen en bees zijn na een hele lange tijd weer begonnen. Wat fijn om elkaar weer te ontmoeten!

Nieuwsbrief september 2021

Na een heerlijke vakantie in Oostenrijk en Italïe zijn we weer begonnen met een nieuw seizoen…

Dit najaar gaan de cursussen en workshops weer starten. Fijn om weer met elkaar bezig te kunnen zijn!

Doorstikpatronen

De geschiedenis van de Nederlandse quilt – 8

In het midden van de achttiende eeuw verandert het doorstikwerk geleidelijk. Hoe? Dat leest u in deel 8 van de serie over de geschiedenis van het quilten.

De geschiedenis van de Nederlandse quilt – 7

In deel 7 van deze serie leest u hoe de stikpatronen veranderden naar ronde vormen en vlakvullende lijnen. Ook zetten we de vijf manieren op een rijtje waarop dekens werden doorgestikt in de achttiende eeuw.

Nieuwsbrief juli 2021

In deze nieuwsbrief het nieuwe overzicht met workshops en cursussen. Daarnaast een nieuw artikel over de geschiedenis van patchwork en quilten. En natuurlijk de gratis patronen om mee aan de slag te gaan!

gequilt jasje - quilten patchwork

Nieuwsbrief juni 2021

Een nieuw artikel over de geschiedenis van patchwork en quilten. En natuurlijk de gebruikelijke gratis patronen op de site en in de winkel.

gequilt jasje - quilten patchwork

De geschiedenis van de Nederlandse quilt – 6

Nieuwsbrief mei 2021

Nieuwe gratis patronen! Er is ook weer een uitgebreid artikel over de geschiedenis van het quilten. En dit jaar bestaat onze winkel 20 jaar!

Nieuwsbrief april 2021

Er zijn mooie nieuwe boeken in de winkel! Ook zijn er veel nieuwe stoffen binnen gekomen. Lees er alles over in deze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief maart 2021

De winkel is weer open! Vanwege de geldende maatregelen vragen we u wel om even een afspraak te maken via 06-21969634 of email.

De geschiedenis van de Nederlandse quilt – 5

Boeken over quilten

Boeken over Quilten en Patchwork zijn er in alle soorten en maten. Bent u op zoek naar een boek, voor inspiratie of achtergrondinformatie? De populairste boeken over Patchwork en Quilten vind je hier.

Spelen met Mallen – Blok van de maand 2021

Ook dit jaar krijgt u bij uw aankopen in de winkel weer blokken van de maand. Dit jaar staan de blokken in het teken van ‘Spelen met Mallen’.

Tomorrow Heritage quiltstoffen

Nieuwsbrief februari 2021

In deze nieuwsbrief ziet u de nieuwe blokken van de maand. U kunt een aantal nieuwe artikelen lezen met achtergrondinformatie over quilten.

Nieuwsbrief januari 2021

Een gezegend, gezond en creatief 2021 gewenst! In deze nieuwsbrief ziet u hoe de nieuwe maandelijkse blokken van dit jaar eruit gaan zien, en ontdekt u wat onze website aan leesvoer te bieden heeft.

Hoe sits haar intrede deed in de huiskamers

Hoe deed de populaire stofsoort sits haar intrede deed in de Nederlandse huiskamers? Wie gebruikten of droegen welke producten van sits? En wat ontdekken we over sits in de poppenhuizen van toen?

De geschiedenis van de Nederlandse quilt – 3

In het vorige artikel kon u lezen hoe de nieuwe stof ‘sits’ steeds populairder werd in de loop van de zeventiende eeuw. In dit artikel leest u meer over de handel in en de vervaardiging van dit bijzondere product.

De geschiedenis van de Nederlandse quilt – 2

De zeventiende eeuw was een periode van groeiende welvaart. Vandaar dat de vraag naar luxe stoffen steeg in West-Europa. Terugkijkend op deze eeuw zien we hoe op steeds meer plekken doorgestikte dekens voorkomen in de interieurs van de gegoede burgerij.

Keltisch quilten en de grote quiltsteek

In dit artikel beschrijf ik het Keltisch quilten en het quilten met een grote quiltsteek. Laat u inspireren door deze technieken en breid uw creatieve mogelijkheden uit!

Zo kies je een quiltontwerp

Wil je quiltontwerp kiezen, dan is de keuze enorm. In dit artikel leest u tips voor het kiezen van een ontwerp en informatie over verschillende patronen.

Nieuwsbrief december 2020

Het is december, de tijd van feestdagen en gezelligheid. Ook in onze winkel zit de kerstsfeer er al in.

geschiedenis van patchwork en quilten

De geschiedenis van de Nederlandse quilt – 1

In dit eerste deel over de geschiedenis van het quilten staat de vroege geschiedenis centraal, de ontwikkeling van quilts tot en met de zestiende eeuw.

Populaire boeken quilten en patchwork

De populairste boeken over quilten

Er is over quilten, patchwork en appliqué heel wat geschreven. De volgende negen boeken over patchwork en quilten worden hoog gewaardeerd.

Nieuwsbrief november 2020

In deze nieuwsbrief vindt u info over een nieuw artikel over handquilten, de blokken van de maand en een online privéles.

handquilten, quilten met de hand

Quilten met de hand

Dit artikel beschrijft de kenmerken van handquilten en geeft aanwijzingen voor het handquilten zonder quiltring en het handquilten met quiltring of -raam.

Nieuwsbrief oktober 2020

In deze herfstige nieuwsbrief vindt de blokken van de maand en laten we u zien wat onze website te bieden heeft aan achtergrondartikelen over quilten.

Naaimachine om te quilten

Quilten en patchwork voor beginners

Als u nieuw bent in de wereld van quilten, vraagt u zich wellicht af welke spullen u nodig heeft. In dit artikel leest u welke spullen tot de basis behoren.

Nieuwsbrief september 2020

Het is even geleden, maar na een heerlijke vakantie heten we u weer van harte welkom in onze winkel. We gaan met frisse moed het nieuwe seizoen in.

Nieuwsbrief juli 2020

De vakantie komt er bijna aan, maar in de maand juli zijn wij nog enkele weken open. Van harte welkom in onze winkel! De aangepaste openingstijden kunt u nogmaals vinden in deze nieuwsbrief. Verder zijn de nieuwe blokken van de maand weer beschikbaar.

Nieuwsbrief juni 2020

In deze nieuwsbrief vindt u onder andere de blokken van de maand juni en de aangepaste openingstijden in de zomer.

Nieuwsbrief mei 2020

In deze nieuwsbrief vindt u de blokken van de maand mei, een patroon van een prachtig net voltooid quilt, en nogmaals de extra maatregelen.

Nieuwsbrief april 2020

Allereerst hopen we dat het goed met u gaat! Ondanks alle veranderingen kan onze winkel nog steeds open zijn, daar zijn we blij mee. We hopen u te (blijven) zien!

Nieuwsbrief maart 2020

In deze nieuwsbrief vindt u de blokken van de maand maart, een kleine tipje van de sluier van het blok van de winkel, een quiltersdag waar wij binnenkort te vinden zijn en een uitnodiging voor de Inloop Bee.

Nieuwsbrief februari 2020

In deze tweede nieuwsbrief van het jaar vindt u een preview van de blokken van de maand, zowel die van de website als van de winkel, en ziet u welke workshops er nog open zijn voor inschrijving.

Elke maand een blok voor ‘Mijn Quilthoekje’

In de winkel ontvangt u ook in 2020 bij uw aankopen een blok van de maand met ‘Mijn Quilthoekje’ applicaties.

Nieuwsbrief januari 2020

Een nieuw jaar: nieuwe blokken van de maand, workshops en een aftrap met opruiming in onze winkel. Wees welkom!

Nieuwsbrief december 2019

Het is weer december, feestmaand! In deze nieuwsbrief vindt u inspiratie voor het kopen van kado’s voor uw geliefden, aangepaste openingstijden en de laatste blokken van de maand.

Nieuwsbrief november 2019

In deze nieuwsbrief de workshops in november, een nieuwe stof die u helpt bij borduren en het blok van de maand.

Mooi en snel borduren in country-stijl

Wilt u graag mooie dingen borduren, maar bent u liever niet teveel tijd kwijt aan voorbereiding? In onze winkel is sinds kort een leuke nieuwe stof beschikbaar. Op de stof staan voorbedrukte afbeeldingen die u in een oogwenk kan borduren.

Nieuwsbrief oktober 2019

In deze nieuwsbrief van oktober leest u over nieuwe workshops, inspirerende herfstquilts en de nieuwe blokken van de maand.

Herfstsferen in quiltland – Quilttrends #6

Het is volop herfst! En als het buiten regent, wat is er dan fijner dan binnen bezig zijn met stoffen en de naaimachine? In dit artikel vindt u inspiratie van quilters die de herfstsfeer wisten vast te leggen in hun quilts.

Love Birds: een gezellig patroon

Dit nieuwe gezellige patroon van Heleen Pinkster beeldt een vogelpaartje af. Pakketjes met patroon en stof zijn vanaf nu verkrijgbaar in onze winkel.

Nieuwsbrief augustus/september 2019

In deze nieuwsbrief vindt u het blok van de maand augustus, een aankondiging van quiltinspiratiedagen in Putten en het workshopaanbod van dit seizoen.

Nieuwsbrief juli 2019

In deze nieuwsbrief van juli 2019 vindt u het nieuwe workshopaanbod, de aangepaste openingstijden in de zomervakantie, en de blokken van de maand.

De schoonheid van borduren – Quilttrends #5

In onze winkel vindt u niet alleen alles voor patchwork en quilten, maar ook allerlei benodigdheden voor borduurwerk. Doe in dit artikel inspiratie op voor uw eigen borduurproject!

Nieuwsbrief juni 2019

In deze nieuwsbrief vindt u een aankondiging van het nieuwe workshopaanbod, een artikel over Wholecloth Quilts, aangepaste openingstijden en de blokken van de maand.

Eén stof, duizend mogelijkheden: de Wholecloth Quilt – Quilttrends #4

Een quilt die bestaat uit één lap stof? Saai, zou u kunnen denken. Maar niets is minder waar. De Wholecloth Quilt biedt een scala aan mogelijkheden. Lees meer!

Nieuwsbrief mei 2019

In deze nieuwsbrief van de maand mei vindt u een artikel over de Bohemian stijl, een uitnodiging voor de ledendag van het Quiltersgilde, een tentoonstelling in Amersfoort, en de blokken van de maand. Veel leesplezier!

Wat Boho quilters te bieden heeft – Quilttrends #3

De Bohemian stijl is geïnspireerd op zigeuners die in de twintigste eeuw door Europa trokken. Deze fleurige stijl ontwikkelde zich tot een ware trend in de quiltwereld. Ontdek wat Boho de moderne quilter te bieden heeft!

Nieuwsbrief april 2019

In deze nieuwsbrief vindt u het tweede deel van de serie over quilttrends, het te downloaden blok van de maand april en het blok dat u in de winkel ontvangt bij uw aankopen.

Reizen en quilten: een verrassende combinatie – Quilttrends #2

Quilts geïnspireerd door de omgeving: het is een populaire trend op Instagram. De natuur, architectuur en cultuur van landen en steden vormen een oneindige bron van inspiratie voor nieuwe quiltpatronen. Natuurlijk worden de quilts ook gefotografeerd in een bijpassende omgeving. Dat alles bij elkaar zorgt voor een harmonisch geheel.

Nieuwsbrief maart 2019

Lees hier de nieuwsbrief van de maand maart 2019. Dit jaar beginnen we met een nieuwe serie, waarin de belangrijkste trends in de quiltwereld worden uitgelicht. Benieuwd naar de nieuwste ontwikkelingen? Lees het eerste deel in deze serie, over driehoeken in veel verschillende quilts.

Driehoeken als basisvorm voor uw quilt – Quilttrends #1

Quilten is een bruisende hobby, vol interactie, creativiteit en inspiratie. Wat zijn in 2019 de trends in quiltland? In deze serie maakt u kennis met de nieuwste ontwikkelingen. Vandaag deel 1: driehoeken.

Driehoeken zijn overal in de quiltwereld. Deze simpele vorm blijkt zich uitstekend te lenen voor allerlei verschillende patronen. En saai wordt het nooit.

Nieuwsbrief februari 2019

Het jaar 2019 is inmiddels al weer op gang gekomen. Wilt u genieten van de gezelligheid in onze winkel? Ook dit jaar zijn er weer veel workshops waarin u uw vaardigheden kunt verbeteren. Neem een kijkje bij ons workshopaanbod!

Nieuwsbrief januari 2019

Van harte een gelukkig en creatief 2019 toegewenst! We beginnen 2019 goed met de opruiming op 11 en 12 januari. Kom gezellig langs!

Leer de basis van patchwork en quilten

Er is weer plaats bij de basiscursus patchwork en quilten! Wilt u de basisvaardigheden onder de knie krijgen in een gezellige setting? Heleen Pinkster, leidster van de workshop, helpt u graag. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten. Na afloop gaat u met een zelfgemaakte quilt naar huis.

Wij houden opruiming: 11 & 12 januari

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 januari houden wij opruiming in onze winkel! Sla uw slag en koop de leukste stofjes met korting.

Op alle stoffen krijgt u 10% korting en er zijn veel stoffen met hogere kortingen. Er is voor iedereen koffie of thee met iets lekkers.

Nieuwsbrief december 2018

Ook bij ons in de winkel is december een gezellige maand. Kom gezellig langs! Het kan nog op 21 en 22 december. Op 28 en 29 december is de winkel gesloten. Op 4 en 5 januari bent uw weer welkom.

quilt tas

De Catch All Caddy Tas: handig, ruim en stevig

De Catch all Caddy Tas staat centraal op een workshop die binnenkort wordt gegeven door Cora van Weel in onze winkel. Deze superpraktische tas heeft aan de binnenkant én aan de buitenkant veel vakjes. De tas heeft een stoere uitstraling en is ideaal voor quiltspullen.

Verras iemand met een waardebon

Maak iemand blij met een waardebon! Een waardebon biedt de mogelijkheid om zelf een cadeau naar smaak uit te zoeken. Makkelijk voor uzelf én handig voor de ander. De waardebonnen zijn vanaf nu verkrijgbaar in onze winkel.

Een inkijkje in de Scrappy Stars Bee

Elke maand komt een groep dames bij elkaar om gezellig te werken aan een gezamenlijk project: de Scrappy Stars Quilt. Bij elke sessie werken de deelneemsters aan hetzelfde deel van de quilt, maar allemaal hebben ze een unieke invulling. Helderblauw, oudroze, dieppaars: dankzij het gebruik van allerlei verschillende kleuren heeft elk quilt een heel eigen uitstraling.

Review EQ8 door Heleen Pinkster

De ontwerpster Heleen Pinkster heeft voor ons een review van EQ8 geschreven. Wat zijn de verschillen met EQ7? Hoe is de gebruikservaring?

Nieuwsbrief november 2018

Deze week staan we op de Handwerk en Quiltdagen in Den Bosch. Kom gezellig langs bij onze kraam! In verband hiermee is onze winkel op 16 en 17 november gesloten.In deze nieuwsbrief een leuke nieuwe stoffenserie: Spice it Up!

Kom bij ons langs op de Handwerk en Quiltdagen!

Wij zijn vandaag te vinden op de Handwerk en Quiltdagen in Den Bosch. Kom gezellig langs bij onze mooie stand!

 

Beleef de herfst met Spice it Up – Jo Morton

Beleef de herfst met Spice it Up, een nieuwe collectie van Jo Morton. Deze collectie is een rijk palet van geurige kleuren en ligt nu bij ons in de winkel. Geïnspireerd door kruidige specerijen en antieke quiltmotieven zijn deze stoffen de perfecte basis voor een herfstquilt.

Handige quiltmeubels van Facades of Devon

De firma Facades of Devon uit Engeland maakt prachtige kasten waarin u al uw handwerkspullen op kunt bergen. De kasten zijn ruimtebesparend: ingeklapt nemen ze weinig ruimte in.

De verrassende quilt ‘Pot met Goud’

De quilt voor mijn zoon Korstiaan is af! Op deze pagina enkele foto’s van dit project. Ik heb hiervoor het patroon Pot met Goud van Lies Bos gebruikt. Het patroon en de kleurkeuze heb ik aangepast.

Op quiltvakantie naar de Amish

Ze verplaatsen zich met paard en wagen. Auto, elektriciteit, radio en telefoon zijn volstrekt taboe. De Amish houden zich verre van de wereld om hen heen. Wilt u ook kennis maken met de Amish, hun levenswijze en tradities, waaronder die van het quilten? U kunt met ons mee naar Pennsylvania, de bakermat van de Amish!

Theezakjespapier

Theezakjespapier kan gebruikt worden om patronen mee over te tekenen voor patchwork. U kunt theezakjespapier bestellen op de site van Heleen Pinkster.

Blokken van de maand 2018 combineren

In 2018 zijn de webblokken en de blokken van de maand uit de winkel en van de website met elkaar te combineren. Als basis wordt steeds de zelfde ruit gebruikt.

Voor de draad ermee! Borduurtentoonstelling

Borduren – het versieren van textiel of andere materialen met naald en garen. Tuttige handarbeid? Niet in deze tentoonstelling! Ook kunstenaars en bekende modeontwerpers zoals Jan Taminiau, passen tegenwoordig borduurkunst toe. Het Gorcums Museum organiseert van 7 april t/m 9 september 2018 de expositie Voor de draad ermee! over borduren door de eeuwen heen. Een ambachtelijke kunstvorm die helemaal terug is.

Help Tips in het programma

Exporteer afbeeldingen voor het web en Facebook

In- en uitzoomen

Worktable Ribbon

Geen verborgen tools meer

Aanpasbare interface

Bewaar Aspect Ratio

Zet Quilt Layer Aan en Uit tijdens het ontwerpen

Gemakkelijke Custom Quilt Design Tools

Verberg Patch Outlines in quilt

Bewerken van ontwerpen direct vanuit de bibliotheek

Gemakkelijke toegang tot de bibliotheek vanuit elke pagina in het programma

EasyDraw is nu nog beter

Ontwerp en print Quilt Labels meteen in EQ8

Eerst het middenstuk, dan de borders

Ontwerpnaam wijzigen in de Print Dialog

Bewerken van blokken en foto’s van de paletten

Verbeterde weergave in Rotary Cutting Charts

Gekleurde foundationpatronen

Schattingen van te gebruiken hoeveelheid stof

Verbeterde sjabloonpatronen

Nieuwe foto’s in de fotobibliotheek

Duizenden nieuwe stoffen

Blokken zonder copyright in overvloed!

Verbeteringen aan het Project Sketchbook

Nieuwe Frame Opties voor Serendipity

PolyDraw Grids: Geen Sticky Blue Line meer!

De blokgrootte van de Quilt rechts op het scherm

Import Fabric: Recht en op schaal

Interactive WreathMaker

Applique Patch Maker Tools

Fabric Preview

Quick Quilt T-Shirt Quilt Project, en meer!

Pas het opstarten van het project aan

Home Screen – waar u mee begint

Bijgewerkte gebruikersomgeving

Workshops en cursussen

Wilt u de basis van het quilten leren? Of als geoefend quilter nóg meer vaardigheden ontwikkelen? Wij hebben een groot aanbod van workshops en cursussen. U vindt het overzicht hier.

Boeken Heleen Pinkster

Boeken met patronen van Heleen Pinkster kunt u hier bestellen. Met gevarieerde thema’s zoals de zee, dieren en bloemen.

Quiltsoftware

Ontwerp uw eigen quilts met de quiltsoftware van Electric Quilt Company. Bestel Electric Quilt 8 hier, met uitgebreide informatie over de vele mogelijkheden van de nieuwste versie: EQ8.

‘Bolderen Quilts’ van Eeke Oenema te zien in Hegebeintum

Van 2 januari tot en met 28 februari is de expositie ‘Bolderen Quilts’ van Eeke Oenema uit Earnewâld te zien in het Bezoekerscentrum in Hegebeintum.

handwerkbeurs zwolle

De Handwerkbeurs in Zwolle, hét event voor textiele hobby’s

Het jaarlijks terugkerende evenement voor liefhebbers van textiele hobby’s viert haar derde lustrum in de IJsselhallen Zwolle. Van donderdag 15 februari tot en met zondag 18 februari 2018 is de Handwerkbeurs te bezoeken.

Quilttermen

Op zoek naar de betekenis van een speciale quiltterm? Hier vindt u een uitgebreid overzicht van de quilttermen die bij Patchwork en Quilten gebruikt worden.

Quiltprojecten

Hier vindt u een opsomming van allerlei leuke projecten en artikelen over quilten en patchwork. Compleet met werkbeschrijving!

Interview met Geta Grama – deel 2

Deel 2 van het Interview met Geta Grama – ontwerpster bij Electric Quilt Company. Geta ontwerpt quilts voor Electric Quilt Company, de leverancier van EQ6 en EQ7.

Interview met Geta Grama – deel 1

Interview met Geta Grama – ontwerpster bij Electric Quilt Company. Geta ontwerpt quilts voor Electric Quilt Company, de leverancier van EQ6 en EQ7.

Tip van de dag 41 – 50

Tip van de dag van EQ7: quiltsoftware uitleg in het Nederlands. Elke maand een EQ7  tip van de dag instructie van Electric Quilt software bij Wilma Karels.

Tip van de dag 31 – 40

Tip van de dag van EQ7: quiltsoftware uitleg in het Nederlands. Elke maand een EQ7  tip van de dag instructie van Electric Quilt software bij Wilma Karels.

Tip van de dag 21 – 30

Tip van de dag van EQ7 quiltsoftware in het nederlands uitgelegd. Elke maand een tip van de dag instructie van Electric Quilt software bij Wilma Karels.

Tip van de dag 11 – 20

Tip van de dag van EQ7 quiltsoftware in het nederlands uitgelegd. Elke maand een tip van de dag instructie van Electric Quilt software bij Wilma Karels.

Tip van de dag 1 – 10

Gratis EQ7 tips – help en uitleg Electric Quilt 7 – gebruik de quilt ontwerp software van Electric Quilt. Vragen en tips staan ook in de nederlandse handleiding.

Verschillen tussen EQ6 en EQ7 – Werken met afbeeldingen

Verschillen tussen werken met afbeeldingen bij EQ6 en EQ7 quilt software – lees hier alle verschillen tussen EQ6 en EQ7. Werken met afbeeldingen in EQ7.

Verschillen tussen EQ6 en EQ7 – Printen en blok werktafel

Verschillen printen, blok werktafel in EQ6 en EQ7 quilt software – lees hier alle verschillen tussen EQ6 en EQ7. Printen, exporteren en blok werktafel.

Verschillen tussen EQ6 en EQ7 – Werkbalken en bibliotheken

Verschillen tussen werkbalken EQ6 en EQ7 quilt software – lees hier alle verschillen tussen EQ6 en EQ7. Werkbalken, bibliotheken, schetsboek.

Design ~ Dream ~ Create

Engelstalige informatie over Electric Quilt 7 – de software om patronen te ontwerpen. Electric Quilt 7 does it all. Quilts, Blocks and now PHOTOS!

Systeem vereisten EQ7

Systeem eisen voor EQ7, de software voor patchwork en quilten. Wat zijn de minimum EQ7 en EQ7 Upgrade systeem vereisten? Quiltsoftware EQ7.

EQ7 voor Mac

EQ7 voor Mac bestellen. Electric Quilt 7 is ook voor Mac beschikbaar. Lees hier alles over EQ7 voor Mac en hoe deze quilt software besteld kan worden.

Veelgestelde vragen over EQ7

Veelgestelde vragen over Electric Quilt 7 – EQ7. Hoe zit het met activeren van EQ7? Is er een nederlandse handleiding beschikbaar? Blijft EQ6 beschikbaar?

Handleiding EQ7

Een nederlandstalige handleiding bij EQ7 – de quiltsoftware voor het onwerpen van quilts op uw PC. Electric Quiltsoftware met handleiding kopen.

Electric Quilt 7 (EQ7)

EQ7 – Electric Quilt 7 (EQ7) Software voor patchwork en quilten. Bestel hier EQ7 met nederlandse handleiding voor een combinatieprijs! Voordelig per post.

EQ7 met handleiding – aanbiedingen

Aanbiedingen EQ7 – Electric Quilt 7 software bestellen met nederlandse handleiding. Duidelijke nederlandse handleiding EQ7 beschikbaar in wire-o-ringband!

Een naaimachine aanschaffen – hoe doe je dat?

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een naaimachine? Laat u adviseren en lees dit artikel. U vindt hier ook meer informatie over de Bernina Aurora 440 QE.

Crazy Heart – een leuk patroon voor Valentijnsdag

14 februari: Valentijnsdag! Om een geliefde te verrassen is een zelfgemaakt cadeautje natuurlijk het allerleukste. Hier vindt u een origineel patroon van een hartje.

Kubuspuzzel werkbeschrijving

Maak een leuke kubuspuzzel met dit gratis creatieve patroon.

Woordenlijst quilten en borduren

Woordenlijst quilten en borduren. Begripppen zoals borduren, quilten, patchwork worden vertaald in het Engels, Frans, Duits en Spaans. Puntada de acolchado!

Quiltstoffen

Quiltstoffen: veel keuze in quiltstoffen in onze handwerkwinkel. Veel quiltstoffen van Jinny Beyer, Debby Mumm, Hoffman, Benartex, Moda op voorraad.

Pfaff naaimachine

Naaimachine kopen: tien tips van een vakman

Naaimachine kopen: 10 tips van een vakman voor het kopen van een naaimachine. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een naaimachine?

Geschiedenis naaimachine

Geschiedenis naaimachine. Wie de naaimachine uitgevonden heeft, is niet eenvoudig te zeggen. Er zijn in ieder geval meer dan genoeg kanshebbers op de titel. Meer over de oorsprong en geschiedenis van de naaimachine lees je in dit artikel.

patchwork en quilten

Over ons en onze website

Quilten en Patchwork – alles wat u weten wilt over quilten en patchwork!  De geschiedenis van quilten en patchwork, quiltstoffen, gratis quiltpatronen.

Originele Amish Puzzle Ball

Dit is het patroon van de originele Amish puzzle ball. Leuk als kinderspeelgoed of als bijzonder kussen voor op de bank. Je kunt alle soorten van stof ervoor gebruiken.

Herleving van het quilten

Herleving van het quilten. Na een inzinking komt meestal weer een herleving. En zo is het ook met patchwork en quilten gegaan.

Opkomst van de naaimachine en van het quilten

Opkomst van de naaimachine. Patchwork en quilten is van oorsprong handwerk. Maar ook bij patchwork en quilten zorgen nieuwe technische mogelijkheden voor veranderingen. Zo doet eind negentiende eeuw de naaimachine zijn intrede. Lees hier meer over de opkomst van de naaimachine.

Quilten en de Amish

Quilten en de Amish. De Amish-people is een groepering in Amerika die dicht bij de Bijbel wil leven. Een belangrijk onderdeel van hun traditionele levensstijl is quilten. Amish quilts staan bekend om hun eenvoud.

Quilts met een boodschap

Quilts met een boodschap. In de geschiedenis van quilten werd de quilt vaak gebruikt om een verhaal te vertellen. Vrouwen gaven met hun quilts een politieke of maatschappelijke boodschap af. Ze streden door het quilten tegen alcoholgebruik, slavernij of voor het vrouwenkiesrecht.

Tradities rond quilten

Tradities rond quilten. Quilten is een sociale bezigheid. Dat is ook te zien aan de tradities rond quilten: patchwork rond het huwelijk, vriendschapsquilts en pioniersquilts.

Van applicatiequilts naar geometrische vormen

Van applicatiequilts naar geometrische vormen. Applicatiequilts zijn al lange tijd populair. Baltimore quilts zijn bijzondere applicatie quilts. Maar het bleef niet bij deze vormen.

Medallionquilts en de overgang naar blokkenquilts

Medallionquilts en de overgang naar blokkenquilts. Als het economisch beter gaat, is dat ook in de hobby’s terug te zien. Economische groei zorgde in de twintigste eeuw voor een andere manier van quilten. Lees hoe dat ging in dit artikel.

Quilten in Amerika

De oorsprong van het quilten

De oorsprong van het quilten. Hoe is de traditie van het quilten ontstaan? Quilten heeft een eeuwenlange en boeiende geschiedenis. De Romeinen, kruisvaarders en Amerikanen hebben daar allemaal aan bijgedragen. Lees er meer over in dit artikel.

De termen patchwork en quilten

De termen patchwork en quilten. De verschillen tussen patchwork en quilten worden op deze pagina uitgelegd en ook de begrippen appliqueren en quilt top komen aan de orde.

Gratis quiltpatronen

U vindt hier honderden gratis blokken van de maand. Elke maand ontwerpt Heleen Pinkster een nieuw blok. Download de patronen hier!

Op zoek naar een quilt-ontwerp?

Inspiratie voor een nieuwe quilt nodig? Kies nu hier uit ruim 1000 ontwerpen.
Dit is een serie van ruim 1000 quilts met de patronen van de blokken waaruit ze opgebouwd zijn. Doe hier inspiratie op!

Historie Patchwork en Quilten – Quiltgeschiedenis

Lees hier alles over de rijke en gevarieerde geschiedenis van patchwork en quilten!