Wilma Karels | Patchwork & Quilten

‘Bolderen Quilts’ van Eeke Oenema te zien in Hegebeintum

Van 2 januari tot en met 28 februari is de expositie ‘Bolderen Quilts’ van Eeke Oenema uit Earnewâld te zien in het Bezoekerscentrum in Hegebeintum.

Haar grootste hobby, quilten, is een beetje uit de hand gelopen bij Eeke Oenema. Door dat er al héél veel quilts door haar zijn ontstaan, is het erg leuk om het werk nu en dan eens te mogen tonen aan het publiek. Voor de liefhebber zijn ze ook te koop.

Geschiedenis quilten

De geschiedenis van de quilt gaat al heel ver terug. De oudste quilt die is gevonden, dateert uit de Romeinse tijd. De oudste quilt in Nederland is een poppendeken uit 1680. Een quilt is een doorgestikte deken. Hij wordt gemaakt van drie lagen textiel die op elkaar genaaid worden door middel van quilten.

In de negentiende eeuw namen emigranten uit Europa de quilttechnieken mee naar Amerika, waar de quilt heel populair werd. Meisjes leerden het quilten al op jonge leeftijd. Voor iedere speciale gelegenheid, zoals een bruiloft of een geboorte, werd een quilt gemaakt.

Vanaf ongeveer 1950 zijn textielkunstenaars gaan experimenteren en zijn de artquilts ontstaan, waar ook textielvreemde materialen in verwerkt worden.

Amish quilts

In de loop der jaren ontstond er bij kunsthistorici grote belangstelling voor quilts en dan met name de quilts van de amish. Deze laatste vertoonden namelijk veel overeenkomsten met de toenmalige moderne kunst. Het duurde tot 1970 voordat patchwork en quilten in Europa weer populair werd bij het grote publiek.

Een belangrijke reden daarvoor was de quilttentoonstelling van 1971 in New York. Deze tentoonstelling is later naar Parijs en Amsterdam gegaan. Deze tentoonstelling zorgde voor veel publiciteit en er ontstond bij het grote publiek weer belangstelling voor patchwork en quilten.

Interesse patchwork en quilten

De tweede grote impuls kwam in 1976 tijdens de viering van het tweehonderdjarige onafhankelijkheidsfeest. Er werd tijdens dat feest veel aandacht besteed aan oude ambachten en tradities. Hierdoor kwamen patchwork en quilten ook weer in de belangstelling te staan. Veel mensen herinnerden zich nog de betekenis van patchwork en quilten uit hun jeugd. Er ontstonden meteen quiltclubs, verenigingen, quiltwinkels en congressen.

Expositie Eeke Oenema

De expositie is te bezichtigen tijdens openingsuren in het bezoekerscentrum “Terp Hegebeintum”:

Dinsdags t/m zondags van 13.00 tot 17.00 uur.

Het bezoekerscentrum is gevestigd onder aan de terp te Hegebeintum. Adres: Pypkedyk 4, 9173 GC Hegebeintum

Terug naar overzicht