Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Quilten en de Amish

De Amish-people is een groepering in Amerika die dicht bij de Bijbel wil leven. Daar hoort in hun ogen bij dat ze niet meegaan met allerlei technische vernieuwingen. Ze hebben een rijke traditie op het gebied van quilten en patchwork. Op deze pagina leest u er meer over.

Amish-people

De ‘Amish-people’ is een religieuze groepering van mensen die vanaf het begin van de achttiende eeuw vanuit Zwitserland naar Amerika emigreerde. Ze dachten in het grote Amerika godsdienstvrijheid te krijgen. Dat kwamen ze in Europa nogal tekort.
Nog steeds zijn de Amish een geheel aparte bevolkingsgroep met eigen normen, waarden, tradities en leefgewoonten. Ze leiden een eenvoudig leven van hard werken, nederigheid en strikte trouw aan de Bijbel. De Bijbel is volgens de Amish het Woord van God.
De Amish leven in Amerika in een behoorlijk isolement doordat ze allerlei eigentijdse invloeden weren. Zo hebben ze geen televisie en houden ze de zondag gereserveerd voor de dienst aan God.
Een ‘invloed’ die ze wel hebben overgenomen van hun Amerikaanse landgenoten, is het quilten.

Kenmerken Amish quilts

Ondanks dat ze het quilten van hun landgenoten hebben overgenomen, hebben de Amish wel hun eigen stijl bij het patchwork en quilten. Dat is vooral te zien aan het kleurgebruik. Net als in hun kleding, verwerken ze bij het quilten alleen effen stoffen. Deze effen stoffen worden vaak wel in hele gedurfde combinaties gebruikt.
Een tweede kenmerk van de Amish’ quilts is de betrekkelijke eenvoud. Vaak zie je een medallion van een op de punt geplaatst vierkant met een brede rand.
Een derde kenmerk is het ontzettend fijne handwerk van de quilts. Dat is te zien aan de gebruikte patchworkpatronen en aan de kleine quiltsteekjes. De meeste Amishquilts zijn tussen 1860 en 1940 gemaakt. Het zijn gewilde verzamelobjecten bij liefhebbers van patchwork en quilten.

Aanpassingen

Rond de Tweede Wereldoorlog gingen de Amish vrouwen synthetische stoffen gebruiken om hun quilts te maken. Ze gebruikten ook zelfgeverfde wollen stoffen en gingen meer letten op wat de klanten wilden. Ze stemden hun quilts af op de Amerikaanse smaak, die de voorkeur gaf aan bedrukte stoffen en kleine patroondelen.

Terug naar overzicht