Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Sampler quilt

Proefstukjes

Samples, in het Nederlands ook wel vertaald met ‘monsters’ of ‘proefstukjes’, zijn voor sommige mensen een handige uitkomst. Bijvoorbeeld wanneer je boodschappen gaat doen of cosmetica wil kopen. Een sample biedt je de mogelijkheid iets nieuws uit te proberen, zonder meteen een grote uitgave te doen. Soms is het immers lastig om in te schatten of je iets leuk, fijn of lekker zal vinden. Hetzelfde geldt voor sampler quilts.

Sampler quilts worden al bijna twee eeuwen met dezelfde doeleinden gemaakt. Ze worden samengesteld uit een verscheidenheid aan unieke blokken. Sampler quilts stellen quilters in de gelegenheid verschillende patronen en technieken uit te proberen. Dit kan voor een soloproject, maar ook voor het bijdragen van een enkel blok aan een grote quilt, die gemaakt is door vele handen. Of je nou beginner bent of gevorderde: de sampler quilt is een originele en creatieve manier van quilten, die voor iedereen toegankelijk is.

Sampler Quilt

Afbeelding: Erica Jackman, https://www.kitchentablequilting.com/

Wat is een sampler quilt?

Een sampler quilt is een quilt project waarbij een quiltblokontwerp niet meerdere keren binnen één layout wordt gebruikt. De sampler quilt bestaat uit verschillende quiltblokken, elk met een uniek patroon. Door een sampler quilt te maken, kun je oefenen met verschillende ontwerpen en technieken. Veel van dit soort quilts worden gemaakt met twaalf verschillende blokken, maar een ander aantal blokken werkt ook. Het is alsof je verschillende proefquiltstukjes maakt, die je vervolgens bij elkaar zet. Het verschil tussen een ‘normale’ blokstijlquilt en een sampler quilt, is dat er in een sampler quilt in elk blok een ander patroon voorkomt.

Een bekend voorbeeld van de samplerquilt is de Jane Stickle Quilt, ook wel de Dear Jane Quilt genoemd. Haar bekendste werk werd gemaakt van linnen en katoen en bestond uit maar liefst 5602 stukjes stof. Alle stukjes bij elkaar vormden 169 quiltblokken van ruim 32 vierkante centimeter en daar kwam de rand nog bij. Stickle gebruikte veel verschillende soorten stof in de quilt. Elk stukje geprinte stof kwam maar één keer terug in een blok van de quilt.

Sampler quilt

“Dear Jeane anders” van Rinske de Jager – Cnossen, Heeg

Het ontstaan van sampler quilts

Sampler quilts zijn een unieke Amerikaanse innovatie in de quiltwereld. Tot het begin van de 19e eeuw waren de meeste quilts in de Verenigde Staten vergelijkbaar met de quilts die in Europa werden gemaakt. Daar waren de medallion quilts erg populair. Begin 1800 gingen Amerikaanse quilters een stapje verder. Ze begonnen met het ontwerpen van quilts met blokken die wel even groot waren, maar die niet per se hetzelfde patroon hadden. Het was zelfs zo dat pieced samplers gedurende een paar decennia even vaak voorkwamen als ‘normale’ quilts die uit één of twee verschillende blokken bestonden.

Sampler quilts werden om verschillende redenen gemaakt. Zo werden ze gebruikt om vast te leggen hoe verschillende soorten blokken werden gemaakt. In een paar van de eerste sampler quilts zitten blokontwerpen die niet voorkomen in quilts waar maar één blokpatroon is gebruikt. Deze blokken waren het resultaat van experimenten met originele patronen, waar later verder niks mee is gedaan.

Sociaal aspect

Daarnaast hebben sampler quilts ook altijd een sterk sociaal, gemeenschappelijk component gehad. Vaak werden ze als cadeau gegeven aan de lokale gemeenschap van een groep mensen of van fundraisers. In 1840 was er een duidelijke trend waarbij vriendschaps-, album- of signatuurquilts werden gemaakt en weggegeven aan iemand die de gemeenschap verliet om te gaan vechten in het leger.

Presentatiequilts uit de jaren 1850 waren wat formeler dan vriendschapsquilts. Ze werden vaak gemaakt om een grote gebeurtenis in het leven van een prominent figuur (vaak een predikant) uit de gemeenschap te herdenken. Deze werden dan gemaakt door een grotere groep. De quilts waren nog steeds bedoeld als functioneel beddengoed, maar hadden een wat uitgebreider ontwerp en hadden ook een decoratieve functie. Vaak bevatten ze pieced en applique blokken.

Sampler quilt

“Mijn golden point” van Berna Verbeek – Nagelmaker, Amersfoort

Van toen naar nu

Hoewel sommige sampler quilts die in de eerste decennia van de 20e eeuw zijn gemaakt hebben overleefd, nam hun populariteit in die tijd af. In de jaren 80 van de vorige eeuw was er echter weer een opleving. Ze zijn ook overgenomen door de 21e-eeuwse modern quilting-beweging. Veel sampler quilts die zijn gemaakt, bevatten zowel traditionele als originele blokontwerpen. Ze worden laten zien op sociale media en tijdens moderne quilt shows.

De technieken en stijlen zijn door de jaren heen veranderd, maar de redenen waarom mensen sampler quilts maken, zijn niet veranderd. Enkele redenen voor het maken van een dergelijke quilt zijn bijvoorbeeld:

  • Een blokontwerp uitproberen.
  • Een quilt als cadeau weggeven aan vrienden of een belangrijk lid uit de community.
  • Geld ophalen voor het goede doel.
  • Of misschien vooral gewoon om de banden te versterken die een groep quilters bij elkaar houden.

Een aantal van die redenen gelden op dit moment nog steeds.

Waarvoor kun je een sampler quilt gebruiken?

Een sampler quilt is in sommige gevallen namelijk een ideale vorm van quilten:

  1. Als je een specifiek ontwerp of een specifieke quilttechniek wilt oefenen.

Je kunt in één quilt bijvoorbeeld applique toepassen, english paper piecing, patchwork en ga zo maar door.

  1. Als een gezamenlijk project met vrienden.

Iedereen kan bijvoorbeeld één patroon gebruiken, maar wel met eigen stukken stof en verschillende kleuren. Het resultaat is een verzameling van de creatieve ideeën waar iedereen mee gekomen is.

  1. Om verschillende technieken of patronen in één quilt te laten zien.

De sampler quilt is perfect om een verscheidenheid aan quiltpatronen in één quilt te laten zien. Hierdoor kun je ook aan andere mensen laten zien welke quilttechnieken je beheerst. Daarnaast kan het bruikbaar zijn als je andere mensen wilt helpen een keuze te maken over wat voor een quiltontwerp ze mooi vinden.

  1. Om herhaling in je quiltproces te voorkomen.

Sommige quilters houden van werk met veel herhaling, anderen hebben er een hekel aan. Een sampler quilt is ideaal voor mensen die snel verveeld zijn, omdat je elk patroon maar één keer hoeft te maken.

Voordelen sampler quilts

De quilter kan door een sampler quilt te maken eerst meerdere losse blokken in elkaar zetten, zonder dat ze meteen moeten worden verwerkt in de hele quilt. Dit soort kleine quiltprojectjes kunnen makkelijk overal mee naartoe worden genomen. Het maken van een sampler quilt is ook een ideale vorm van quilten om samen met anderen te doen. Iedereen maakt een stukje en uiteindelijk worden de stukjes van iedereen afzonderlijk in elkaar gezet. Hierdoor heb je uiteindelijk één mooie unieke quilt waar meerdere mensen hun steentje aan hebben bijgedragen. Bovendien stelt deze vorm van quilten je in staat om te experimenteren met de verschillende manieren waarop je stoffen en patronen kunt gebruiken.

Al met al dus genoeg redenen om een sampler quilt te maken! Ben jij al enthousiast geworden?

Terug naar overzicht