Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Interview met quiltstof ontwerper Joel Dewberry

Joel Dewberry is de ontwerper van een aantal populaire collecties quiltstoffen. In dit interview vertelt hij over zichzelf en zijn passie voor quiltstoffen en ontwerpen.

Wilt u zichzelf eens omschrijven?

Quiltstof ontwerper Joel Dewberry: Ik omschrijf mezelf als kunstenaar, ontwerper en vakman. Ik ben gepassioneerd om met goede designs de gewone dagelijkse dingen om te zetten naar memorabele ervaringen en zo het leven net wat extra’s te geven. Met wat meer tijd, creatieve energie en mooie materialen kun je een project, inrichting of cadeau echt iets persoonlijks meegeven.

Maar bovenal ben ik echtgenoot van een fantastische vrouw en vader van vier prachtige kinderen. Met mijn familie woon ik in een kleine stad in centraal Florida. Deze stad is omringd door golvende heuvels en ontelbare meren. Mijn inspiratie vind ik in de schoonheid van mijn omgeving en de grote variatie aan bladeren. Dit is een resultaat van ons vrij warme, natte klimaat.

Voordat ik textiel/stof ontwerper werd, werkte ik meer dan 10 jaar als branding designer voor verschillende ondernemingen. De kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan, heeft me bijzonder geholpen bij mijn huidige werk. Ik wil graag een memorabel merk en een unieke stofcollectie in mijn karakteristieke stijl vormgeven.

Quiltstof ontwerper Joel Dewberry

Hoe kan uw stijl getypeerd worden?

Mijn stijl omschrijf ik als “Eclectic Modern”. Een originele benadering waarin ik moderne designs ontwerp die verwijzen naar vroegere tijden, maar nu een fris, modern pallet van kleur en compositie omhelzen. Het combineren van de verschillende stijlen uit de vele periodes vloeit uit in een onderscheidende benadering waarin oud met nieuw balanceert. Elegante lijnen, vrije motieven en onvergetelijke kleuren resulteren in een verfijnde, opvallende en comfortabele sfeer.

Waarom werd u quiltstof ontwerper?

Eerlijk gezegd was ik er niet speciaal naar op zoek. Een stofleverancier die kennis met mijn werk had gemaakt, heeft me tot mijn grote geluk uitgenodigd. Toen ik eenmaal aan de voorbereidingen van een collectie werkte, werd ik volledig gegrepen door de kans om een medium te scheppen dat zo mooi en tastbaar is. Ook het creëren van een medium dat door andere ontwerpers en kunstenaars bij hun werk zal worden gebruikt, fascineerde me enorm. Ik houd van de prettige en blijvende kwaliteit van stoffen, zelfs in de oorspronkelijke vorm voordat deze in een project zijn verwerkt.

Quiltstof ontwerper Joel Dewberry

Waar vindt u uw inspiratie voor uw ontwerpen?

Mijn ideeën en inspiratie put ik uit verschillende bronnen. Als kunstenaar en ontwerper heb ik de gewoonte om te blijven observeren wat er in de wereld om me heen gebeurt. Twee ervaringen die me in het bijzonder inspireren zijn (1) Wandelen in het park, de tuin of kwekerij. De natuur is het hart van mijn collecties en werkwijze; zij biedt een onuitputtelijke satisfactie en energie. (2) Ik houd ervan om door een winkelcentrum te lopen. Van etalages via mode tot het interieur. Op deze manier blijf ik op de hoogte van de nieuwste trends en stijlen. En andere inspiratie bron is de gestileerde antieke oudheid. Door me tijdens mijn studie te verdiepen in de vele genres van het design, ben ik volledig ingewijd in het Victoriaanse tot en aan het Post-Moderne tijdperk.

Stoffen van quiltstof ontwerper Joel Dewberry

Stoffen van quiltstof ontwerper Joel Dewberry

Hoe ziet u uw stoffen graag toegepast worden?

Ik heb geen voorgeschreven verwachtingen voor het gebruik van mijn stoffen. Het is een grote beloning te zien hoe anderen mijn stoffen op onverwachte manieren toepassen in design, kunst en handwerk. Natuurlijk, ik ontwerp met de gedachte de stoffen te gebruiken in quilts en interieur, maar ik ben blij verrast te zien hoe mooi ze zijn in de mode.

Wat zijn uw plannen voor de komende jaren?

Naast het ontwerpen van quiltstoffen hoop ik de overstap te maken naar andere textiele vormen en producten. Ik blijf mijn stijl ontwikkelen, zodat ik inspirerende designs op de markt breng.

Wilt u eens enkele collecties kort toelichten?

Aviary: Verwijzing naar de tuin:

De Aviary collectie vindt zijn oorsprong in de schoonheid en energie. Die zijn synoniem aan een ontspannende lounge tuin. Van kersenbloesem en vogel naar de rijke structuren van hout, Aviari zet de elegantie uit de natuur om in luxe stoffen.

Chestnut Hill: De smaak van Toscane

De Chestnut Hill collectie verspreidt de rijke geuren en schoonheid van het Toscaanse platteland. Treffende afbeeldingen van de vruchten en takjes van de kastanjeboom en details uit de architectuur helpen mee aan de terugkeer van historische en tijdloze schoonheid. De inspiratie voor deze collectie deed ik op tijdens de laatste reis van mijn vrouw en mij door Italië. We werden meegezogen in de geschiedenis en de schoonheid van Rome, Florence, Toscane en Venetië. Ik kon geen betere manier vinden om de magische schoonheid te bewaren dan een mijn collecties aan onze reisherinneringen op te dragen.

Manzanita: Stads melange

De Manzanita collectie bereikt een succesvolle harmonie tussen de city look en de sterke flora en fauna motieven. Het onderscheidende kleurenpallet verzacht de overgang van een moderne stijl naar natuurlijke schoonheid.

Stoffen van quiltstof ontwerper Joel Dewberry

Stoffen van quiltstof ontwerper Joel Dewberry

Stoffen van quiltstof ontwerper Joel Dewberry

Kijk ook eens op Creativebug.com voor meer over Joel Dewberry.

Terug naar overzicht