Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Eén stof, duizend mogelijkheden: de Wholecloth Quilt – Quilttrends #4

Een quilt die bestaat uit één lap stof? Saai, zou u kunnen denken. Maar niets is minder waar. De Wholecloth Quilt biedt een scala aan mogelijkheden en is daarom populair in de quiltwereld. Het ontwerp kan heel eenvoudig zijn, maar sommige Wholecloth Quilts zijn ook ware kunststukjes. In dit artikel een indruk van de gevarieerde verschijningsvormen van de Wholecloth Quilt.

Een Wholecloth Quilt heeft, net als een gewone quilt, een quilt top, een batting en een backing. Aan de quilt top komt echter geen patchwork te pas: hij bestaat uit één lap stof. Het hele ontwerp van deze quilt zit dus in het quiltproces en de stof die wordt gebruikt.

Kleurrijke stof

Bij de meeste quilts die tegenwoordig gemaakt worden, is de stofkeuze heel belangrijk. Kijk bijvoorbeeld naar deze Wholecloth Quilt van Rachel Thomeczek: de quilt top is gemaakt van een vrolijk bloemenprintje. In combinatie met de rustige stof van de backing geeft het de quilt een frisse en moderne uitstraling. Door de quilt heen is een simpel ruitpatroon gequilt. Dit type quilt is heel makkelijk te maken en geeft een leuk resultaat.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rachel Thomeczek (@wren.collective) op

Quiltpatronen

Traditioneel wordt de Wholecloth Quilt gemaakt van een simpele stof in een effen kleur. Het quiltpatroon is daarbij het belangrijkste onderdeel van de quilt. Het ontwerp van het patroon is bij zulke traditionele patronen complex en arbeidsintensief. Het resultaat is echter bijzonder mooi. Zie hieronder een voorbeeld van een modern quilter die met behulp van traditionele methoden uit Wales een verbazingwekkende quilt creëerde.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Thimblestitch (@thimblestitch1) op

Babyquilt

Tegenwoordig zijn Wholecloth Quilts met name populair als quilt voor baby’s. Gemaakt van een vrolijk stofje is zo’n quilt het ideale kleed voor baby’s om op te spelen. Leuke prints met dieren en bloemen in lichte kleuren zorgen gegarandeerd voor een leuk effect. Op Instagram is @wildlittles een populaire aanbieder van Wholecloth Quilts voor baby’s.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door HANDMADE QUILTS + BEDDING (@wildlittles) op

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door HANDMADE QUILTS + BEDDING (@wildlittles) op

Musjes

Een Wholecloth Quilt biedt ook de perfecte mogelijkheid voor moderne quiltontwerpers om op een creatieve manier betekenisvolle ontwerpen te maken. Onderstaand quilt is gemaakt door Rebecca Woolston en heeft de naam ‘Sparrows’ (musjes). De Japanse borduurtechniek die Woolston heeft gebruikt heet sashiko, en wordt traditioneel gebruikt met wit garen op een donkerblauwe ondergrond. Voor de maakster is het ontwerp een uitdrukking van de waarde van ieder mens: elk persoon is meer waard dan honderden musjes.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rebecca Woolston (@rebeccamade) op

Reliëf

Tot slot een inspirerend voorbeeld van Wholecloth, waarin een sprekende stof gecombineerd wordt met een mooie quilttechniek. Krista Moser koos een stof versierd met bloemen en bladeren en besloot langs de contouren van de figuren te quilten. Dankzij de relatief dikke vulling heeft de quilt een bijzonder reliëf. Klik door naar rechts om de onderkant van de quilt te bewonderen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Krista Moser (@krista_moser) op

Hoewel de Wholecloth Quilt maar uit één lap stof bestaat, is het aantal mogelijkheden eindeloos. Gaat u voor een simpel en fris ontwerp of maakt u er een complexe creatie van? Aan u de keus!

Dit was het vierde deel in de serie Quilttrends. Volgende maand deel 5: borduurwerk in quilts!

 

Terug naar overzicht