Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Interview met Geta Grama – deel 2

auteur: Penny McMorris – Electric Quilt Company
vertaling: Heleen Pinkster

Geta Grema, quiltontwerper in Roemenië

 

Quilten en internet

Vraag: Onlangs schreef je op je  blog over de quilts die je laatst hebt gemaakt. Het is een behoorlijk ‘reis’ voor jou geweest , van toen naar nu, is ’t niet? Hoe belangrijk is internet voor jou geweest bij het leren om een quilt te ontwerpen?

Het was inderdaad een hele reis. Ik was zo gefocust om dingen goed te maken! Ik keek zelfs met een vergrootglas naar de foto’s in boeken, om er zeker van te zijn dat ik het goed begreep! Het feit dat ik geen docent had, heeft misschien wel meegeholpen aan een betere vooruitgang. Ik moest de dingen zo goed mogelijk doen. En ik heb enorm veel geleerd van mijn fouten.

Internet heeft mijn leven veranderd. Niet alleen omdat het de reden voor mijn quiltreis is, maar omdat het me de kans gaf om mijn liefde voor quilten te delen met quilters uit de hele wereld. Zonder internet zou ik geïsoleerd zijn geweest in mijn land. Zonder internet zou ik, zonder twijfel, niet de vooruitgang hebben gemaakt die ik nu heb gemaakt.

Electric Quilt software

Vraag: Hoe en wanneer begon je voor het eerst EQ te gebruiken?

Ik kocht EQ5 in mijn eerste jaren van het quilten. Nadat ik hoorde dat er software voor quilten bestond, zocht ik uit wat andere mensen over dit onderwerp gezegd hadden. Ik merkte dat veel mensen EQ geweldig vinden, dus kocht ik het meteen.
In de eerste jaren gebruikte ik het vooral voor het maken van patchwork quilts. Ik maakte een “Blok van de Maand” serie voor beginnende quilters in Roemenië en vond het heel handig om hiermee uit te leggen hoe de stukken voor een blok gesneden of geknipt moeten worden.

Nog maar pas geleden heb ik meer met het WreathMaker gereedschap gespeeld en ontdekte ik de prachtige ontwerpen die ik daarmee kan maken.

WreathMaker gereedschap

WreathMaker gereedschap
WreathMaker gereedschap

Vraag: Verschillende mensen hebben op je blog gereageerd dat ze EQ6 hebben, maar dat ze geen idee hebben hoe ze kransen moeten ontwerpen zoals jij dat hebt gedaan. Ik denk dat ze het EQ6’s WreathMaker gereedschap nog niet hebben geprobeerd. Jij bent een expert met het  WreathMaker gereedschap en hebt een kleine tutorial (oefen les) op je website.  Hoe zou je andere EQ6 eigenaars aanmoedigen, die het WreathMaker gereedschap nog niet hebben geprobeerd te gebruiken?

Het WreathMaker gereedschap lijkt wel een tovenaar. Je hoeft alleen maar een paar vormen te tekenen en het gereedschap zal het grote werk voor je doen! Je hoeft er alleen maar een beetje mee te spelen en al snel zul je het gemak ervan ontdekken. Ik hoop dat de tutorial (oefen les) het gebruik van de Wreathmaker makkelijker zal maken voor nieuwe gebruikers.

En ik zal deze tutorial nog uitbreiden met een andere waarin ik zal uitleggen hoe meer complexe ontwerpen getekend kunnen worden. Ik vond dit gereedschap nuttig, omdat de ontwerpen gebruikt kunnen worden, niet alleen voor trapunto, maar ook voor appliques, wholecloth, glas in lood en ook voor  stencils. Je kunt de ontwerpen in elke gewenste formaat afdrukken, dus je hoeft er niet voor naar een copy shop om de juiste maat te krijgen.

Stoffen wenskaart

Vraag: Ik vind  je idee om Shadow Trapunto op een stoffen wenskaart te proberen erg leuk. Vertel ons eens over die van jou.

Ik vond het een leuk idee om een snel en makkelijk werkstuk te maken met schaduw trapunto, dus dat is de reden dat ik ansichtkaarten begon te maken. Het zijn prachtige geschenken. Veel van de bloemmotieven trok over van mijn eigen foto’s. Ik denk dat elke quilter zo’n kaart kan maken in 1-2 uur.

Eenvoudige quilt

Stoffen wenskaart
Stoffen wenskaart

Vraag: In onze nieuwsbrief schreven we een keer over een eenvoudige quilt die door jou was ontworpen. Wij schreven daar over:

“GETA GRAMA’S QUICK & EASY QUILT: Een quilt maken  in 4 dagen? Geta toont je een geweldig klein ontwerp, heel eenvoudig zelf te maken in EQ6, net zoals Greta deed. Teken het blok in EasyDraw, kleur het in, plaats het blok in de quilt, en roteer er een paar om het gewenste effect te krijgen. Makkelijk!”

Heb je ook reacties gekregen van EQ gebruikers die je idee hebben geprobeerd? Zo niet, zou je mensen willen stimuleren om reactie te geven wanneer zij een site bezoeken en het leuk vinden wat iemand daar aanbied?

Ja, ik heb een paar berichtjes ontvangen van quilters die zeiden dat ze dit idée hadden gebruikt, of wilden gaan gebruiken in hun eigen project. Het is waar dat we allemaal in een drukke tijd leven, maar het is altijd leuk als iemand de tijd neemt om te reageren. De wereld zit is vol met gulle mensen die bereid zijn hun kennis met anderen te delen. We kunnen allemaal leren van hun ervaringen. Als we geïnteresseerd zijn in wat zij doen, dan worden zij weer uitgedaagd om het opnieuw en opnieuw te doen. Maar dat kunnen ze alleen te weten komen als we het hun ook vertellen.

Grootste quilt-ambitie

Vraag: Afgelopen jaar waren er quilts van jou tentoongesteld op de AQS show in Nashville, en de IQA show in Houston. Wat is jouw grootste quilt-ambitie voor de toekomst?

Om een  shadow trapunto quilt te maken van 80″x80″ (= ongeveer 2 x 2 meter)  De organza die ik nu gebruik voor mijn quilts is maar 60″ breed (= ongeveer 1,5 meter breed), maar ik zal een manier moeten vinden om de hele lap groter te laten worden om zo een grote wholecloth quilt te kunnen maken. Ik weet niet wanneer ik voor dit project de tijd kan vinden, maar dat is mijn droom.

Inspiratie

Vraag: Als je inspiratie nodig hebt, waar vind je die dan?

In de kleuren en stoffen om me heen. En ik zoek regelmatig op internet, waar ik prachtige dingen zie die door andere quilters zijn gemaakt, en mij ook inspireren.

Toekomstig project

Quilt Geta Grama
Quilt Geta Grama

Vraag: Wat ga je nu doen? Welk project voor de toekomst zit al in je hoofd?

Ik wil een boek schrijven over shadow trapunto (met een uitgever). Ik wil deze techniek bekend maken bij zoveel mogelijk quilters. En dat kan ik niet helemaal alleen. Daarom wil ik jullie bedanken voor de mogelijkheid die jullie mij gaven in het afgelopen jaar om mijn werk bekend te maken. En voor de beste quilt software ooit! Ik heb niet eens een ander programma geprobeerd, ik had het niet nodig.

Ik ben er zeker van dat ik zonder het EQ WreathMaker gereedschap nooit mijn grootste liefde in het quilten had gevonden: shadow trapunto! En EQ maakt mijn shadow trapunto techniek eenvoudiger. Ik wil graag nog één ding zeggen. Als ik niet zou hebben kunnen quilten, dan zou ik waarschijnlijk de hele dag hebben gespeeld met het WreathMaker gereedschap.

Bedankt

Hartelijk dank voor dit gesprek met ons, Geta, en voor de nieuwe gratis ontwerpen, die je op je blog hebt gezet: Gratis ontwerpen

We zullen je blog  in de gaten houden voor meer inspiratie voor onszelf.

Terug naar overzicht