Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Een quilt decoreren door middel van borduren

Een quilt decoreren kun je op verschillende manieren doen. Allereerst door na te denken over de  kleuren en de stoffen die je bij elkaar uitzoekt, maar ook door de appliqué techniek toe te passen of door te borduren. In dit artikel gaan we kijken naar hoe je een quilt kunt decoreren door gebruik te maken van borduurtechnieken.

Voordelen

Borduren brengt verschillende voordelen met zich mee: je kunt met verschillende texturen en kleuren werken en je kunt jezelf uitdagen door nieuwe soorten stiksels uit te proberen. Bovendien kan het proces zelfs voor ontspanning zorgen. Zeker als je met de hand werkt en stiksels gebruikt waar je al goed mee bekend bent. Daarnaast kun je kleine borduurprojecten makkelijk meenemen als je onderweg bent of op reis gaat.

Met diverse geborduurde elementen verrijk je een quilt en krijg je meer mogelijkheden om de quilt te decoreren.

Wat is borduren?

Borduren is simpelweg een naaitechniek waarmee je een stof kunt decoreren. Je kan het zowel met de hand als met een machine doen en je kunt gebruik maken van gekleurde draden, naaigaren, metaaldraad, katoen of zijde. Borduren is een oude kunstvorm die gebaseerd is op het idee dat ontwerpen en afbeeldingen worden gemaakt door draden op verschillende manieren op stof te naaien. Bij het borduren op quilts, maken de meeste quilters gebruik van borduurgaren, wol of katoen om ontwerpen op centrale blokken in hun patchworkstructuur te naaien. Een quilter of borduurster kan verschillende soorten borduursteken gebruiken. Bij elkaar bieden ze een grote verscheidenheid aan ontwerpen en patronen om de quilt te versieren. Over het algemeen bevatten vaak patchworkquilts borduurwerk als een vorm van extra decoratie.

Handwerk of machinewerk

De kunst van het met de hand borduren is een nauwgezet en arbeidsintensief proces. Tegelijkertijd kan het veel voldoening geven, omdat een borduurwerk ook kan worden doorgegeven en de status van een familie-erfstuk zou kunnen krijgen. Tegenwoordig zijn er ook zeer uitgebreide borduurmachines beschikbaar. Zelfs de meeste nieuwe naaimachines hebben veel borduurpatronen die ze snel en eenvoudig kunnen maken op het door u gekozen blok. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is de stof goed neerleggen en op de knop drukken.

Voor of na het quilten?

Borduren kun je zowel voor als na het quilten doen. Als je na het quilten gaat borduren, kun je bijvoorbeeld met de hand grote steken maken. Hierdoor voeg je textuur en kleur toe aan de quilt. Zo borduur je dus gewoon over de quiltlijnen heen. Naast de rijgsteek is het mogelijk om hiervoor verschillende andere steken te gebruiken. Door te borduren vóór het quilten, zorg je ervoor dat alle losse draden direct aan de achterkant van je quilt komen, aan de binnenkant van de quilt. Hierdoor ziet het eindresultaat van de quilt er aan alle kanten strak uit. Deze manier gebruikt men vaak voor borduurontwerpen die wat ingewikkelder zijn of voor quilts met geborduurde blokken. Het borduren wordt gedaan op de quilttop.

Maar hoe moet je dan over je borduurwerk heen quilten? Angst om het borduurwerk te beschadigen kan mensen ervan weerhouden door de borduurmotieven te quilten. Dat geldt vooral als het borduurwerk met de hand is gestikt of als de gebruikte borduurgaren kwetsbaar zijn. Toch kan het niet quilten van borduurwerk ook voor problemen zorgen. Het kan leiden tot snellere slijtage, ervoor zorgen dat de quilt gaat uitzakken, dat er haakjes komen of dat de vezels worden beschadigd. Knopen, gespen en zelfs vingers en tenen kunnen aan de borduurdraden blijven haken.

Om de levensduur van de geborduurde quilt te verlengen en beschadiging te voorkomen, is het belangrijk dat je een consistente quiltdichtheid aanhoudt over de gehele quilt. Zelfs als dat betekent dat je over geborduurde delen moet naaien. Soms is naaien over het borduurmotief de beste optie, vooral als de stof moet worden gestabiliseerd of als de quilt veel en intensief wordt gebruikt (zoals bijvoorbeeld bij babyquilts).

Een quilt decoreren met geborduurde spreuken of andere teksten is ook een interessante mogelijkheid om een quilt meer diepgang te geven.

Verschillende mogelijkheden

Met een algemeen ontwerp dat over de hele quilt heen wordt gebruikt, zit je altijd goed. Ruitenpatronen zijn hiervoor uitermate geschikt. Door een algemeen ontwerp over de gehele quilt te gebruiken, krijgt de quilt ook meer stevigheid en beschadigd hij minder snel.

Een andere optie is om de quiltvormen aan te passen aan het borduurwerk. Dat betekent niet dat je over het hele borduurwerk heen moet quilten, maar je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde elementen uit het borduurwerk te accenturen. Zo kun je de natuurlijke contouren en vormen volgen of quilten op de grens waar twee kleuren samenkomen. Door de buitenste lijnen van de elementen te volgen, kun je nadruk leggen op bepaalde vormen en ervoor zorgen dat specifieke elementen uit het borduurwerk sterker naar voren komen.

Voor deze methode kun je het beste gebruik maken van dunne draden. Hierdoor zijn de quiltlijnen nauwelijks zichtbaar in het borduurwerk – zelfs als ze dicht op elkaar zitten. Door deze techniek toe te passen, zorg je voor een consistente quiltdichtheid. Bovendien wordt het borduurwerk realistischer, omdat een anders vlakke afbeelding diepte krijgt.

Op slimme plekken kun je kleine geborduurde elementen aan een quilt toevoegen.

Andere ideeën

Soms werkt het ook om -in plaats van de buitenste lijnen- over het hele borduurmotief heen te quilten. Ook hierdoor maak je de quilt steviger en kun je het borduurontwerp accentueren. Je zou gebruik kunnen maken van een onzichtbare draad als er in het borduurwerk veel verschillende kleuren zijn gebruikt. Het voegt textuur toe die het borduurwerk er net wat meer uit kan laten springen, zonder dat je je er zorgen over hoeft te maken dat de draad duidelijk zichtbaar is in het borduurwerk.

Een andere mogelijkheid is om quiltlijnen in willekeurige vormen om het borduurwerk heen te naaien. Het borduurwerk zelf blijft hierdoor onaangetast en de verschillende quiltlagen worden toch stevig aan elkaar vastgemaakt. Bovendien kun je door de lijnen en patronen de aandacht naar het borduurwerk toe trekken.

In dit artikel is uitgelegd hoe je borduren kunt gebruiken om je quilt te decoreren. Laat je inspireren door alle prachtige creaties op internet of in boeken en laat je eigen creativiteit stromen! Pak je quiltwerk en de andere benodigdheden erbij en ga aan de slag met alle kennis en inspiratie die je hebt opgedaan. Vergeet niet te genieten van het proces!

Terug naar overzicht