Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Flying Geese

Flying Geese is een patchworkpatroon van driehoekjes die onder elkaar worden geplaatst.  Je kunt de patronen in talloze verschillende patchwork quiltblokken gebruiken. Ze zijn een goede keuze als je patchwork randjes aan elkaar wilt naaien of ander soort accenten wilt toevoegen aan een quilt.

De onderdelen van Flying geese bestaan uit rechthoekige blokken die twee keer zo lang zijn als dat ze breed zijn. In het midden vind je een puntige driehoek met één lange zijde en twee korte zijden. De lange zijde beslaat de gehele lengte van de rechthoek en de korte zijden lopen naar elkaar toe in een punt. Ze komen samen in het midden van de tegenovergestelde lange zijde van de rechthoek.

Veelzijdige techniek

De flying geese is een eenvoudige techniek, waarmee je blokken kunt maken voor je quilt of voor andere creatieve projecten. Het patroon is veelzijdig, waardoor je er veel verschillende soorten quiltblokken mee kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Dutchman’s Puzzle of de Buzzard’s Roost. Hiernaast kan de flying geese ook een mooie toevoeging zijn aan de aan elkaar genaaide sashing of aan de randen van de quilt.

Het flying geese patroon kun je gebruiken als je restjes stof wilt opmaken. De kleine stukjes stof lenen zich uitstekend voor deze techniek. Als je meerdere identieke blokjes nodig hebt, dan is het handiger om te gaan voor de no-waste methode. Hierbij knip je blokken in de gewenste afmetingen, waarbij je alle stof kunt gebruiken en geen stof hoeft weg te gooien.

Flying geese patroon

Afbeelding: Erica Jackman, https://www.kitchentablequilting.com/

Effect van het patroon

Als je kijkt naar het ontwerp van de quilt in zijn geheel, kunnen flying geese blokken zorgen voor beweging. Er bestaan daarnaast gebogen flying geese blokken. Ook deze kunnen beweging toevoegen aan de quilt en zorgen voor interessante composities. Bovendien kun je er met deze techniek voor zorgen dat het zicht van iemand naar een bepaald punt in de quilt geleid wordt. Het is hiervoor belangrijk dat de flying geese blokken op een strategische manier in de quilt worden geplaatst.

Daarnaast is het belangrijk dat er voor deze techniek twee contrasterende kleuren gebruikt worden, liefst een lichte en een donkere. De ene kleur voor de grote driehoek in het midden, de andere kleur voor de kleinere driehoekjes aan de uiteinden van de rechthoek. Het patroon komt hierdoor het sterkst naar voren.

Geschiedenis van Flying geese

Er is niet veel bekend over de geschiedenis van flying geese blokken. Waarschijnlijk hebben de blokken deze naam gekregen, omdat ze er -bij elkaar geplaatst in een patroon- uitzien als vliegende ganzen. Het komt vaker voor dat quilters blokken een naam geven die gebaseerd is op een simpele observatie of gewone huisartikelen.

Er zijn theorieën over waar men flying geese quilts vroeger voor gebruikte. Zo geloven sommigen dat quilts met een flying geese patroon vroeger uit het raam werden gehangen, zodat slaven de richting waarin de blokken wezen konden volgen en ze uit zouden komen bij Canada en bij hun vrijheid. Mensen geloven ook dat de richting van de pijlen aangaf waar slaven water, voedsel en onderdak konden vinden.

Het flying geese patroon zorgt voor een levendig schouwspel van vormen en kleuren. Het is een interessante techniek om mee te werken, die ook net even anders dan anders is. Het resultaat ziet er indrukwekkend uit, terwijl de techniek juist redelijk eenvoudig is. Zowel ervaren als beginnende quilters kunnen er meteen mee aan de slag!

Terug naar overzicht