Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Ontwerpideeën voor quilts

Quilts kunnen op veel verschillende manieren worden gemaakt en kunnen ook voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt. In dit artikel vind je verschillende tips en ontwerpideeën voor quilts, die je kunnen helpen om ideeën op te doen voor het maken van je quilt.

Bestemming van de quilt

Je moet er natuurlijk eerst over nadenken waar de quilt voor gebruikt gaat worden en voor wie je de quilt maakt. En hoe je de quilt qua kleurstelling en vormgeving aan laat sluiten bij de persoonlijkheid van de ontvanger. En als je de quilt zelf houdt, moet je beslissen hoe je ervoor kunt zorgen dat hij tot zijn recht komt op de plek die je hem gaat geven.

pachwork quilt, ontwerp ideeën voor quilts

Een prachtige handgemaakte quilt op bed.

Kleuren van de quilt kiezen

Kleur is erg belangrijk bij het ontwerpen van je quilt. Let er bij het kiezen van de kleuren op in wat voor een soort ruimte je de quilt een plekje wilt geven. Is dat een kamer waarin de hoofdkleuren blauw en geel zijn, dan is het misschien niet heel verstandig om in de quilt veel felle rode, oranje of zwarte kleuren te gebruiken. Daardoor past de quilt niet goed in de ruimte en binnen het kleurenschema ervan. Als je de quilt voor iemand anders maakt, kun je bijvoorbeeld ook kijken naar kleuren die die persoon mooi vindt.

Kijk eens bij de twee artikelen ‘kleuren in een quilt‘ en ‘kleuren kiezen voor een quilt‘ voor uitgebreide tips en ontwerpideeën voor het kleurgebruik in quilts.

Stijl van de quilt

Daarnaast moet je nadenken over de stijl waarin je de quilt wilt maken. Wil je gebruik maken van geometrische vormen of kies je juist voor een wat vrijer patroon? Hou je het allemaal wat eenvoudiger of ga je voor meer versieringen of de appliqué-techniek? En als je voor een wat uitbundiger quilt kiest: hoeveel versieringen breng je dan aan, en waar? Het is goed om van tevoren na te denken over de stijl; gaandeweg kun je altijd nog dingen aanpassen.

Ontwerpideeën voor quilts ontlenen aan de omgeving

Je kunt ook de omgeving waarin je leeft gebruiken om inspiratie op te doen. Stel dat je bijvoorbeeld wat meer buitenaf woont met platteland, bossen of misschien de zee in de buurt. In dat geval zou je bloemen, bomen en andere groene of blauwe kleuren kunnen gebruiken. Woon je wat meer in de stad, dan zou je mensen, huizen en interessante gebouwen ter inspiratie kunnen gebruiken.

Online inspiratie voor het ontwerp

Als je het spannend vindt om helemaal zelf een quilt te ontwerpen, of als je een beginner bent of gewoon even geen inspiratie hebt, kun je ook op internet zoeken naar inspiratie voor een quilt. Zoek patronen en kleuren op die je mooi vindt en begin gewoon. Vaak komt de inspiratie daarna vanzelf op gang. Er zijn daarnaast ook allerlei andere manieren om met patchwork aan de slag te gaan. Zoals een quilttas of pannenlappen van patchwork.

Quilttas, ontwerp ideeën voor quilts

Patchwork en quilten biedt allerlei mogelijkheden om prachtige gebruiksvoorwerpen te maken.

Persoonlijk ontwerp

Vergeet niet dat wat je maakt volledig jouw eigen werk is. Als het niet precies uitpakt zoals je bedoelde, hoeft dat niet per se te betekenen dat het minder mooi is, of dat je het helemaal hebt verpest. De ‘fouten’ die jij maakt, zullen anderen misschien helemaal niet opvallen. Stel dat jouw quilt een uniek en persoonlijk ontwerp is. Niemand zal dan ooit te weten komen hoe het er in de eerste instantie uit moest komen te zien.

Potloden

Je kunt gekleurde potloden of stiften gebruiken om te experimenteren met kleuren die mooi bij elkaar staan. Gebruik bijvoorbeeld ook ruitjespapier als je het lastig vindt om rechte lijnen te trekken. Kijk ook in tijdschriften, boeken en internet om te zien wat anderen hebben gedaan als je nog meer inspiratie nodig hebt. Probeer eens wat ideeën uit en misschien dat het je wel verrast om te zien hoe creatief je eigenlijk bent!

Quilt ontwerpen materialen

Voor het maken van een quilt zijn allerlei handige gereedschappen beschikbaar.

Wil je nog meer ontwerpideeën voor quilts? Kijk dan ook eens bij het artikel ‘Zo kies je een quiltontwerp‘ op deze site. Of kijk bij de pagina’s met meer dan 1000 gratis quiltpatronen.

Terug naar overzicht