Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Tips om een quilt te wassen

De één beweert dit en de ander dat: iedereen wast quilts op zijn eigen manier. Maar wat kun je nou eigenlijk het beste doen? Sommigen zeggen dat stofzuigen de enige manier is om een quilt schoon te maken. Anderen zeggen dat je de quilt moet stomen. En weer iemand anders zegt dat de quilt prima bij alle sokken in de wasmachine kan.

Hoe was je een quilt?

Of je nou zelf een quilt hebt gemaakt, er één hebt gekocht of er één hebt gekregen maakt niet uit. Onderstaande tips kunnen je helpen om de quilt schoon te houden en in goede conditie te bewaren. Dit artikel gaat in op de verschillende effecten van het wassen van een quilt. Daarnaast biedt het richtlijnen die je zou kunnen gebruiken als je een quilt gaat wassen.

Denk eerst na over de soort stof

Voordat je een quilt voor het eerst gaat wassen, is het belangrijk om na te denken over hoe je het wassen gaat aanpakken. Er zijn verschillende factoren die handig zijn om mee te nemen in je overwegingen. Eén van de belangrijkste factoren is om uit te zoeken van welke soort stof de quilt is gemaakt. Controleer het materiaal van de stof, de draden en de tussenvulling (batting).

De meeste quilts worden gemaakt van honderd procent katoen, of katoenmixen die dicht bij die honderd procent in de buurt komen. Bij het maken van quilts wordt er vaak gekozen voor katoen. Katoen is namelijk een natuurlijke, zachte en subtiele vezel die tegelijkertijd ook stevig aanvoelt. De stof is vaak in een grote verscheidenheid aan patronen en kleuren beschikbaar. Daardoor is de stof ideaal om te gebruiken voor quilten. Katoen is ook het populairste materiaal dat wordt gebruikt voor het maken van kleding.

Als je bedenkt dat quilts meestal van hetzelfde materiaal worden gemaakt als kleding, is het misschien raar dat we zo bezorgd zijn over het reinigen van quilts. We denken er namelijk ook geen twee keer over na of we kleding die we dagelijks dragen waar viezigheid in zit in de wasmachine of droger gooien. Dat doen we gewoon.

Toch zijn er wel een paar simpele dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de quilt mooi blijft als je hem uit gaat wassen. Want waar kleding mee verandert met de nieuwste trends, worden quilts vaak voor een langere tijd bewaard.

quilt wassen

Was de quiltstof voor je de quilt maakt

Dit advies klinkt misschien een beetje gek. Toch is het een belangrijk onderdeel als het gaat over het behouden van de kwaliteit van je quilt. Je kunt het vergelijken met het wassen van nieuwe kledingstukken. Het is verstandig om nieuwe kleding apart te wassen en er geen andere kledingstukken bij te doen. Dit omdat de (diepe en felle) kleuren in nieuwe stoffen vaak uitlopen. Denk bijvoorbeeld ook aan het gevolg van één rood kledingstuk bij de witte was; die roze stapel was waarschijnlijk niet helemaal de bedoeling.

Bij een quilt werkt het net zo. Het is belangrijk om de stof die je wilt gebruiken voor de quilt te wassen vóórdat je daadwerkelijk aan de quilt begint. Door de stof te wassen voordat je hem gaat gebruiken, zorg je ervoor dat het te veel aan verfpigmenten kan ontsnappen. Was je de quilt pas als hij gemaakt is, dan bestaat de kans dat de verfpigmenten doorlopen in de rest van de quilt. Met name de witte delen van de quilt verkleuren dan zichtbaar.

Welk wasmiddel gebruik je om je quilt te wassen?

Veel wasmachines en wasmiddelen zijn tegenwoordig zo ontworpen dat er zelfs bij regelmatig gebruik weinig tot geen schade wordt aangericht aan de stoffen. Als de aanwijzingen worden opgevolgd, zijn de meeste wasmiddelen redelijk onschadelijk voor katoen. Toch zitten er soms toegevoegde stoffen in bepaalde soorten wasmiddelen die  bij regelmatig gebruik wél schade kunnen aanrichten.

Let er daarom altijd op dat je geurloos, kleurloos en vloeibaar wasmiddel gebruikt om je quilt te reinigen. Gebruik ook geen wasmiddel waar wasverzachter in zit. Wasverzachters en de geur- en kleurstoffen in gewone wasmiddelen kunnen de vezels in stoffen beschadigen. Daarom is het beter om deze wasmiddelen te vermijden. En misschien overbodig, maar zeker niet onbelangrijk: gebruik nooit bleek als je je quilt gaat schoonmaken. Bleek beschadigt de kleuren en de vezels in de stof.

patchwork quilt wassen

De beste manier om een quilt te wassen

Bij een quilt die in de winkel is gekocht, is het handig om eerst te controleren of er wasinstructies op de verpakking staan of op het label dat aan de quilt is vastgemaakt. Als dat het geval is, is het belangrijk dat je die instructies goed opvolgt. Voor handgemaakte quilts zijn er een aantal instructies die je in de meeste gevallen kunt gebruiken.

Hieronder staan instructies die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je quilt op een veilige manier schoon wordt. De instructies zijn betrouwbaar voor reguliere quilts met stoffen die voor (bijna) honderd procent uit katoen bestaan.

  1. Vul de wasmachine met warm water (nooit met heet water!). Lees terwijl je wacht de instructies door die op de fles wasmiddel staan. Zo zie je hoeveel wasmiddel je moet gebruiken.
  2. Voeg het wasmiddel toe aan de wasmachine terwijl het water erin loopt. Doe dit nog wel voordat je de quilt in de machine stopt.
  3. Roer het water door om ervoor te zorgen dat het wasmiddel volledig opgelost is. Zorg ervoor dat er geen klontjes wasmiddel meer in zitten die aan de stof vast zouden kunnen blijven zitten.
  4. Stop de quilt in de wasmachine en selecteer een normaal warm of koud water wasprogramma.
  5. Wanneer het wasprogramma klaar is, zet de wasmachine dan nog een keer aan op een normaal warm of koud water wasprogramma. Stop er deze keer geen wasmiddel bij in. Dit is een extra handeling. Het voorkomt dat er sporen van wasmiddel in de stof blijven zitten die anders de draden van de stof beschadigen.

Als je de quilt hebt gewassen, moet je hem ook nog drogen. Voor de meeste quilts die goed in elkaar zitten en met goede kwaliteit stoffen zijn gemaakt, is het meestal veilig om de quilt gewoon in de droger te gooien op een normaal heet programma, zoals je dat ook met je kleren zou doen.

Sommige quilts zijn met wat kwetsbaarder materiaal gemaakt. Dan is het verstandiger om de quilt aan de lucht te laten drogen. Let er hierbij op dat je direct zonlicht vermijdt. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de kleuren van de quilt vervagen. Wring een quilt nooit uit. Hierdoor komt er onnodige spanning op de stof te staan, die permanente kreukels of vouwen in de stof kan veroorzaken.

quilt schoonmaken

Een quilt met de hand reinigen

Voor quilts die zijn gemaakt van kwetsbaardere stoffen of van stoffen die niet voor het grootste deel uit katoen bestaan, is het een optie om de quilt met de hand te wassen. Het is het beste om hier zo mogelijk een grote badkuip voor te gebruiken. Zorg ervoor dat het wasmiddel volledig is opgelost voordat je de quilt in het water doet. Maak de quilt voorzichtig schoon met je handen door zachtjes te wrijven.

Wanneer je je eigen quilts maakt, onthoud dan dat het handig is om voor katoenen stoffen te kiezen of voor stoffen die voor een groot percentage uit katoen bestaan. Het kiezen van de juiste stof kan al enorm helpen om de kwaliteit van de quilt te behouden. Door deze tips te gebruiken, wordt het misschien makkelijker om je quilt in het dagelijkse leven te gebruiken en beleef je er meer plezier aan. Je weet nu immers hoe je je quilt schoon kan houden en in goede conditie kan houden. Zo kan je er nog langer mee doen!

Let op: deze richtlijnen gelden niet voor antieke quilts of quilts die niet (meer) in goede conditie zijn.

Terug naar overzicht