Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Herleving van het quilten

Na een inzinking komt meestal weer een herleving. En zo is het ook met patchwork en quilten gegaan. Lees op deze pagina over de hernieuwde belangstelling voor patchwork en quilten en de stand van zaken op dit moment.

Impuls voor patchwork en quilten

In de loop der jaren ontstond er bij kunsthistorici grote belangstelling voor quilts en dan met name de quilts van de Amish. Deze laatsten vertoonden namelijk veel overeenkomst met de toenmalige moderne kunst. Voordat patchwork en quilten weer populair werd bij het grote publiek, duurde het echter nog tot 1970.
Een belangrijke reden daarvoor was de quilttentoonstelling van 1971 in New York. Deze tentoonstelling is later naar Parijs en Amsterdam gegaan. De tentoonstelling zorgde voor veel publiciteit en er ontstond bij het grote publiek weer belangstelling voor patchwork en quilten.
De tweede grote impuls kwam in 1976 tijdens de viering van het tweehonderdjarige onafhankelijkheidsfeest. Er werd tijdens dat feest veel aandacht besteed aan oude ambachten en tradities. Hierdoor kwamen patchwork en quilten ook weer in de belangstelling te staan. Veel mensen herinnerden zich nog de betekenis van patchwork en quilten uit hun jeugd. Er ontstonden meteen quiltclubs, -verenigingen, -winkels en congressen.

Hobby en traditie

Sinds die tijd is de belangstelling voor het quilten gestaag gegroeid. Er is nu een ontzettend uitgebreide hoeveelheid patchwork patronen, er zijn tienduizenden verschillende quiltstoffen beschikbaar en het aantal winkels, clubs en tentoonstellingen is niet te tellen. Quilten en patchwork is telkens in beweging: er ontstaan steeds nieuwe trends. Daarnaast is er een belangrijke groep quiltsters die graag teruggrijpt naar bestaande patronen en nostalgische quilts.
Ook nu nog worden quilts voor praktische doeleinden gemaakt. Daarnaast wordt er erg veel werk louter voor de sier geproduceerd. Op tentoonstellingen zijn vaak prachtige quilts te zien, waarin soms een heel stuk geschiedenis weer tot leven komt.

Quilten: een hobby met een rijke traditie en toch volop in beweging!

Bij de bovenstaande beschrijving is onder andere dankbaar gebruik gemaakt van het boek: “Handboek voor Patchwork & Quilts” van Karin Pieterse. ISBN: 90-230-0923-1 Het boek is in onze winkel te koop en verder natuurlijk in elke goed geassorteerde quiltwinkel en in de boekhandel.

Terug naar overzicht