Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Kerstquilt

Tijd voor een kerstquilt!

De kerstdagen komen er weer aan en bij veel mensen zit de kerststemming er al goed in! De grijsheid en kou buiten maken dat je verlangt naar de warmte en gezelligheid binnen, kenmerkend voor de donkere decembermaand. Een prachtige tijd voor een kerstquilt!

Niets is dan ook zo lekker als voor de open haard (of voor de televisie) te zitten met een dekentje. Helemaal leuk als dat ook nog je zelfgemaakte quilt is! In de geschiedenis van het quilten zijn rood, groen en wit (de ultieme kerstkleuren) veelgebruikte kleuren als het gaat om het maken van kerstquilts. De kleuren contrasteren mooi bij elkaar en stralen een warme en knusse sfeer uit. In combinatie met een mooi patroon kun je bijna niet misgaan met deze kleuren.

Het gebruik van kerstquilts

Mensen gebruiken hun kerstquilts op verschillende manieren. De één haalt ze alleen tevoorschijn met de kerstdagen en bergt ze daarna weer voorzichtig op, om ze pas bij de volgende kerst weer uit de doos te halen. Anderen kiezen ervoor om hun kerstquilts tijdens de hele decembermaand te gebruiken. Zij zullen hem dan misschien niet meer opbergen. Voor de rest van het jaar hangen ze hem vervolgens over een stoel of aan de muur. Op deze manier kunnen vrienden en familie (en jijzelf natuurlijk) hem bewonderen. Uiteraard valt er voor beide manieren van gebruik wat te zeggen.

Kerstquilt

Het maken van een kerstquilt

Voor het maken van een echte traditionele kerstquilt kun je dus het beste de kleuren rood, groen en wit gebruiken. Als basis kun je altijd een effen witte ondergrond gebruiken (hier kun je bijvoorbeeld ook de appliqué-techniek toepassen), maar ook ander lichtgekleurd materiaal is geschikt om in het patchwork op te nemen. De kleur goud kan hier ook een mooie toevoeging zijn. Op die manier accentueer je de kerstkleuren en voorkom je dat het geheel er rommelig of onoverzichtelijk uitziet.

Als je niet goed weet hoe je de quilt kunt ‘oplichten’, kijk dan even goed naar de stroken stof tussen de blokken (sashing), de afwerking van de randen (binding) en de hoeken van elk patchworkvierkant.

Op die manier heb je precies in de hand hoeveel wit er zichtbaar is op je kerstquilt. Vergeet niet af en toe even een stap terug te doen van je werk. Kijk dan even naar het geheel, voordat je verder gaat met de volgende stap.

Kerstquilt rood

Wanneer je op zoek gaat naar een ontwerp voor je kerstquilt, moet je bij jezelf te rade gaan of je wilt dat er in de quilt veel ‘kerstachtige’ motieven terugkomen. Denk hierbij aan rendieren, kerstbomen, de kerstman, takjes hulst, bloemen, bladeren, wijnstokken, kerstballen of cadeautjes. Je kunt er ook voor kiezen om een wat neutraler, maar wel feestelijk patroon te kiezen. Hierdoor zou je de quilt ook door het jaar heen kunnen gebruiken.

In dit tweede geval kun je bijvoorbeeld wel de kerstkleuren gebruiken, maar geen kerstmotieven. Goud en zilver zijn ook goede kleuren om de quilt feestelijk te maken, maar niet te veel gericht op alleen kerst.

Niet traditionele kerstquilts

Veel mensen kiezen er tegenwoordig ook voor om een kerstquilt te maken in een wat minder traditionele stijl. Andere kleuren worden hierbij ook veel gebruikt. Rood en groen worden een onderdeel van het geheel in plaats van de focus. Dit is ook een goede manier om een speciale en unieke quilt te ontwerpen die generaties lang gebruikt kan worden en die je ook op andere momenten in het jaar kunt gebruiken.

Scandinavische stijl

Naast de traditionele en niet-traditionele kerstquilts, is er op dit moment ook een andere stijl die erg populair is: de Scandinavische stijl. Bij deze stijl draait het minder om de kleuren rood en groen. In plaats daarvan heeft de kleur wit in Scandinavische kerstquilts de overhand. Daarbij worden vaak veel verschillende blauwtinten gebruikt, geïnspireerd op de koude winters in de noordelijke landen. Veelvoorkomende patronen in de quilts zijn Scandinavische sterren (sterren met acht punten), rendieren, dennenbomen en sneeuwvlokken. Door de combinatie van blauw en wit (en soms rood of groen daarbij) komen de patronen sterk naar voren.

Na het bespreken van deze verschillende soorten quilts, is het de hoogste tijd om zelf aan de slag te gaan! Bedenk wat voor een soort kerstquilt je graag zou willen maken, steek een paar kaarsjes aan op de achtergrond en pak je spullen erbij. Wie weet kun je met de kerst wel onder je eigen kerstquilt zitten!

Terug naar overzicht