Wilma Karels | Patchwork & Quilten

De rol van quilts in de Amerikaanse Burgeroorlog

De rol van vrouwen

Welke rol speelden vrouwen en quilts in de Amerikaanse Burgeroorlog? In dit artikel wordt op dit bijzondere thema ingegaan. Onderaan de pagina staan een aantal boeken over de zogenaamde ‘Civil War Quilts‘.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog speelden vrouwen een belangrijke rol. In de jaren 1850 was het helemaal niet zo gebruikelijk dat de overheid goed zorgde voor haar militairen. Het kwam in die tijd vaak op de vrouwen aan om te zorgen voor kleding en beddengoed voor de soldaten. Dit verschijnsel groeide uit tot één van de grootste bewegingen waarin vrouwen vertrouwen kregen in zichzelf. Het versterkte de wil om daarna ook stemrecht te verkrijgen voor vrouwen.

Quilts in ruil voor geld

De rol van vrouwen in de oorlog werd door anderen niet altijd goed ontvangen. Veel mensen waren het er niet mee eens dat vrouwen tijdens de burgeroorlog quilts verkochten op lokale markten. Maar het waren barre tijden en er was geld nodig om oorlogsvoorraden aan te leggen. Dus de vrouwen gingen door met het maken van quilts, om die vervolgens te verkopen en er geld mee te verdienen.

Het leek er niet beter op te worden en ondanks het geld dat de vrouwen met het maken en verkopen van quilts verdienden, werd het al snel duidelijk dat er een groot tekort ontstond aan kleding en beddengoed voor alle soldaten. Veel quilts werden in die tijd daarom gemaakt om geld op te halen en soldaten te voorzien van beddengoed tijdens de burgeroorlog. Ook na de oorlog werden er nog veel quilts gemaakt. In veel gevallen ging het hier om herdenkingsquilts.

Kosten bepaalden materiaal

De quilts voor de soldaten werden over het algemeen gemaakt met basisstoffen en hele eenvoudige blokontwerpen. Stoffen waren schaars, dus de vrouwen maakten de quilts met wat ze konden krijgen. Er was altijd gebrek aan tijd, dus hoe sneller de quilts konden worden gemaakt, hoe beter. Vaak zette de quilter wat inspirerende woorden in één van de blokken om de soldaat te bemoedigen terwijl hij aan het front vocht.

De tijd verstreek en vrouwen zochten naar oplossingen om ondanks hun gebrek aan geld en de onbeschikbaarheid van materialen toch door te kunnen gaan met quilten. Zo knipten ze vaak twee al bestaande bedquilts door, om ze vervolgens opnieuw te naaien en er drie of vier kinderbedquilts van te maken. Geld werd nog schaarser en vrouwen moesten geld inzamelen om materialen te kunnen kopen voor de quilts voor soldaten. Maar de oorlog ging maar niet voorbij en op een gegeven moment konden de vrouwen niet meer aan genoeg geld komen om stoffen en materialen te kopen om quilts te maken voor de soldaten. Een meter katoen kostte tegen het einde van de oorlog rond de 25 euro. Zelfs nu betaal je niet zoveel voor katoen.

Alternatieve materialen

Vrouwen gingen andere materialen gebruiken om hun quilts van te maken. Denk aan mannenkleding, oude dekens, voer- en kunstmestzakken en de pijpen van een broek. Soms maakten ze gebruik van kleding uit de kast van mannen die tijdens de oorlog waren omgekomen om dekens te maken voor andere soldaten. Veel van die quilts hadden geen batting, omdat dat schaars was en men er vaak helemaal niet aan kwam. De backing werd vaak gemaakt van oude voer- of kunstmestzakken.

Onafgewerkt en simpel

De quilts werden vaak niet heel nauwkeurig in elkaar gezet, alleen met grote steken. Hun functie was puur praktisch en functioneel met het doel iemand warm te houden. Er waren geen mooie patronen, figuren en kleuren terug te vinden en er waren geen ingewikkelde technieken terug te zien in het eindresultaat. Bij deze quilts werd er vaak één vorm voor de blokken gebruikt, die in de hele quilt terugkwam.

Veel soldaten werden in hun quilt begraven. Daardoor zijn er maar erg weinig originele burgeroorlog quilts ongeschonden door de oorlog heen gekomen. Bovendien zijn de quilts snel gemaakt en waren ze niet heel stevig. Ook daardoor zijn ze in de oorlog niet goed bewaard gebleven. Tegen de tijd dat de oorlog eindigde, waren er schattingen dat er tijdens de oorlog meer dan 250.000 quilts zijn gemaakt voor het Amerikaanse leger.

Boeken over de Civil War Quilts

Er zijn diverse boeken beschikbaar over de Quilts die tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog gemaakt zijn. Ze worden ‘Civil War Quilts‘ genoemd. Hieronder worden vier van dergelijke boeken beschreven. Ze kunnen besteld worden door op de afbeelding van het boek te klikken.

CIVIL WAR Quilts

Het boek ‘Civil War Quilts’ is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de Amerikaanse Burgeroorlog. En vooral ook voor quiltsters die nauwkeurige informatie willen over het reproduceren van quilts uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Er staan verhalen in van veertien buitengewone quilts uit de burgeroorlog en de vrouwen die ze hebben gemaakt. Deze quilts en de verhalen brengen je oog in oog met het oorlogsdrama en het effect ervan op duizenden levens. Sommige van deze quilts vertellen liefdesverhalen. Andere quilts vertellen over de vastberadenheid van vrouwen die een actieve rol speelden in de oorlogsinspanning.

In elk geval vertegenwoordigen  ze allemaal inspanningen om de strijdende mannen te ondersteunen. Het boek bevat patronen en informatie voor het maken van “blok voor blok” of “pannenlap” quilts, met 40 traceerbare quiltblokpatronen met sjablonen voor handstukjes of roterend snijden voor machinaal stukjes maken. Deze tweede editie bevat ook een levendige discussie over de Jane Stickle-quilt, een van de beroemdste quilts die tijdens de burgeroorlog is gemaakt. CIVIL WAR quilts bestellen.

Civil Wart quilt

Civil War Remembered

In navolging van de bestseller ‘The Blue and the Grey’, presenteren Mary Etherington en Connie Tesene een nieuwe selectie interessante ontwerpen. Met deze waardevolle collectie is het nu tijd om je stoffen uit de burgeroorlog in te zetten! Kies uit een reeks quilts in verschillende formaten en creëer een rommelige of geplande look. Geniet van prachtige foto’s en laat u inspireren door het scherpe gevoel voor kleur van de auteurs. Voeg charme toe aan elke kamer met traditionele ontwerpen, variërend van manden en huizen tot ‘flying gooze’ en sterren – inclusief twee verschroeide ontwerpen voor een authentieke vintage look. Civil War Remembered bestellen.

Civil Wart quilt

Civil War Legacies IV

Ben je dol op stoffen die zijn geïnspireerd op het tijdperk van de Amerikaanse Burgeroorlog? Ben je iemand die elk restje stof bewaard? Carol Hopkins juicht je toe – ze redt ook elk restje! In dit vierde boek uit haar serie “Civil War Legacies” vind je een verzameling kleine, spectaculaire quilts waar elk stukje dat je bespaart, kan schitteren. Maak een quilt ter ere van de Blue and Grey Trail. Of kies een prachtig eerbetoon aan de vrouw die het Amerikaanse Rode Kruis heeft opgericht. Of naai een sampler boordevol charmante Basket-blokken. Samen met 14 van Carol’s prachtige ontwerpen om stap voor stap te maken, zul je genieten van het lezen van weinig bekende feiten over de burgeroorlog en Carol’s verhalen over hoe elke prachtige kleine quilt tot stand kwam. Civil War Legacies IV bestellen.

Civil Wart quilt

The Big Book of Civil War Quilts

Ontdek de patchworkstijl en de flair van 58 quilts met een rijke geschiedenis. Ze zijn geïnspireerd op patronen en stoffen uit de 19e eeuw. Laat de traditionele kleurencombinaties van reproductiestoffen en populaire blokken uit de burgeroorlog zien. Quilters zijn er dol op als het gaat om de patronen voor miniquilts, schootquilts en grote projecten op bedformaat. Gebruik uw favoriete reproductiestoffen – inclusief restjes en voorgesneden quilts – in quilts variërend van eenvoudig tot ingewikkeld. En dat allemaal gemaakt door deskundige ontwerpers. The Big Book of Civil War Quilts bestellen.

Amerikaanse Burgeroorlog quilt

Terug naar overzicht