Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Review EQ8 door Heleen Pinkster

Heleen Pinkster heeft voor ons een review van EQ8 geschreven. Wat zijn de verschillen met EQ7? Hoe is de gebruikservaring? U leest het hier.

Ik heb EQ8 al in een vroeg stadium, onder strikte geheimhouding, mogen testen voor de Electric Quilt Company. En o wat was het moeilijk om niet mijn mond voorbij te praten.

Eerst was het erg wennen aan de nieuwe lay-out van de software. Maar hoe vaker ik er mee werk, hoe meer ik merk dat er hele logische veranderingen zijn doorgevoerd. Zo is de hele schermweergave veel meer gebaseerd op afbeeldingen. De knoppen en tabbladen zijn nu eenvoudiger te begrijpen, omdat er veel gebruik gemaakt wordt van picto’s. Ook zijn er leuke opties toegevoegd, zoals het kunnen exporteren van afbeeldingen naar Facebook. Geen moeilijke weg er naartoe, gewoon een knop en aanmelden op Facebook.

Naast de werktafel staan standaard tips vermeld, om het werken met deze tools beter te begrijpen. Hoewel het in het Engels is, is deze optie wel handig. Niet meer moeilijk zoeken want het staat al direct klaar. Wil je al die tekst niet zien, dan is deze optie eenvoudig weg te klikken (en ook weer terug te halen).

Hierdoor is de breedte van de werktafel wel beperkt. Heeft u een breed beeldscherm, dan zult u hier weinig van merken. Op een meer vierkant beeldscherm zal hierdoor het werkveld kleiner zijn, wat ik wel een nadeel vind. Aan de andere kant wordt het overzicht van de te gebruiken stoffen en patronen er overzichtelijker van.

De werkbalken zijn daardoor, voor zover ik nu kan zien, niet meer aan te passen aan eigen wensen. Bij EQ7 waren deze te verplaatsen en uit te breiden. Nu zijn alle mogelijkheden direct allemaal zichtbaar.

Er zijn nieuwe handigheidjes toegevoegd. Zo kun je met één klik op de knop alle geselecteerde stoffen uit de stoffenbibliotheek in je schetsboek zetten. Bij EQ7 moest je daar toetsen op het toetsenbord voor gebruiken.

Door het anders plaatsen van opties en knoppen, zijn mogelijkheden die in EQ7 ook al aanwezig waren in EQ8 nu beter zichtbaar voor gebruik.

Waar ik bij een nieuwe versie vooral in geïnteresseerd was is de opties voor hexagons. Ik kan zo niet direct zien of deze optie in EQ7 ook al aanwezig was, maar het lijkt mij nu eenvoudiger om hiermee je eigen hexagons te ontwerpen en ook in een quilt te plaatsen. Een interessante optie die ik zeker verder ga uitdiepen.

Mijn eerste indruk van EQ8 is positief. Even wennen maar er zijn weer leuke opties bij gekomen.

Terug naar overzicht