Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Quilten met naald en draad

Naald en draad zijn de twee voorwerpen die centraal staan in het quilten. Maar waar moet je nou eigenlijk op letten als je ze uitkiest? In dit artikel wordt meer uitleg gegeven over wat er allemaal bij komt kijken als je bepaalt welke naald en draad je wilt gebruiken om mee te quilten.

Naalden

De traditionele naalden die worden gebruikt bij het quilten worden ‘betweens’ genoemd. Dat zijn over het algemeen kleinere en sterkere naalden dan de normale naalden die je gebruikt bij het naaien. Ze hebben een heel klein oogje, waardoor je ze makkelijk door de stof heen kunt trekken en ze geen bobbeltje in de stof achterlaten. Deze specifieke soort naald is iets dikker dan andere naalden. Dit is omdat je meer stevigheid nodig hebt als je door de verschillende lagen van de quilt heen werkt. Ze komen in de maten 9, 10, 11 en 12, waarbij 9 de grootste maat is en 12 de kleinste.

 

Mooiere afwerking met quiltnaalden

De extra stevigheid en fijnheid van de quiltnaald maken dus dat je makkelijk door meerdere lagen heen kunt naaien zonder dat de naald ombuigt of breekt. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de stof minder gaat rimpelen en dat er minder bobbeltjes ontstaan als je de naald door de stof heen trekt.

Naalden voor het quilten met de hand zijn sterk en fijn, zodat de quilter kleine steekjes kan naaien en makkelijk in alle richtingen kan naaien. Dit proces is veel langzamer dan wanneer je met een naaimachine quilt. Het kan de quilt een mooie en authentieke uitstraling geven, waarbij je goed kunt zien dat de quilt met de hand is gemaakt.

Draden

Het is vrijwel vanzelfsprekend dat de kleur van je draad zo dicht mogelijk bij de kleur van je stof moet komen. Als je een quilt hebt met meerdere en/of felle kleuren en je wilt niet dat de draad heel opvallend is, dan kun je het beste kiezen voor een grijze draad. Een meer ervaren quilter kan contrasterende kleuren gebruiken om een helder en opvallend quilteffect te creëren. Het is handiger om wat dichter bij lichtere en basiskleuren te blijven als je net begint met quilten.

Materiaal van de draad

Het is in ieder geval goed om een draad te gebruiken van hoge kwaliteit, om te voorkomen dat de draad breekt of snel slijt met de tijd. Probeer daarnaast de draad te matchen met het type materiaal dat je gebruikt. Stel dat je bijvoorbeeld een quilt maakt van stof die voor honderd procent uit katoen bestaat, dan kun je het beste een draad gebruiken die ook voor honderd procent uit katoen bestaat. Maak je een quilt met een mix van polyester en katoen, dan kun je het beste kiezen voor een draad die ook gemaakt is van een mix van polyester en katoen.

Het is hierbij wel handig om er rekening mee te houden dat katoenen draad een natuurlijke vezel is. Hierdoor rafelt de draad vrij snel en raken de eindjes vaak in de knoop. Dit kun je beperken door knoopjes te leggen aan het eind van de draad en kortere stukjes draad te gebruiken als je gaat quilten.

Bijenwas

Veel quilters vinden het fijn om de draad in bijenwas te dopen voordat ze beginnen met quilten. Bijenwas voorkomt dat de draad in de knoop raakt. Het zorgt er ook voor dat de draad steviger is en minder snel breekt tijdens het quiltproces en in de nazorg.

Daarnaast is het het beste om enkele draden te gebruiken (en dus geen dubbele), om te voorkomen dat de draad in de war raakt of dat er knopen in komen. Als je toch een stevigere draad wil gebruiken, kun je hiervoor het beste bijenwas gebruiken.

Onzichtbaar draad

Ook onzichtbare draden zijn populair onder quilters. Ze kunnen doorzichtig, zwart of wit zijn en zijn voor verschillende stoffen geschikt. Als je niet wil dat de steken zichtbaar zijn in de quilt, is dit een perfecte soort draad om te gebruiken!

Of je nu een beginnende quilter bent of al verder gevorderd bent, deze tips zijn bruikbaar voor iedereen die van quilten houdt!

Terug naar overzicht