Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Kleuren kiezen voor een quilt – deel 2

Tips kleurkeuze quilts

Kleurgebruik is het meest bepalende onderdeel bij het ontwerp van een quilt. Waar let je op bij de keuze van de kleuren van een quilt?

In Kleuren in een quilt – deel 1 zijn verschillende technische tips gegeven die je kunt gebruiken om kleuren te kiezen die je wilt gebruiken voor je quilt. In dit artikel worden nog meer algemene tips gegeven. Deze tips laten zien dat het belangrijk is om ook te kijken naar het geheel van de quilt, naar de ruimte waarin de quilt een plekje krijgt of naar de persoon die de quilt gaat ontvangen.

Bepaal waar je de quilt een plek gaat geven

Het is handig om eerst te bepalen waar je de quilt precies een plekje wilt geven en welk effect hij op de omgeving heeft. Als je de quilt bijvoorbeeld in je slaapkamer wilt gebruiken, zou je er bij het kiezen van de kleuren op kunnen letten dat de kleuren van de quilt overeenkomen met de kleuren van de kamer. Of dat ze passen bij de kleuren die er al zijn. Hierdoor zorg je ervoor dat het geheel er rustig en evenwichtig uitziet.

Kijk naar het geheel van de quilt

Het is belangrijk om goed na te denken over de kleuren die je gebruikt. Als de kleuren net niet kloppen, heeft dat een enorme invloed op hoe het geheel er uiteindelijk uitziet. Het kan het verschil maken tussen tevreden zijn of juist ontevreden zijn over het eindresultaat. Neem daarom bij het ontwerpen van de quilt de tijd om naar het geheel van de quilt te kijken en met het kleurenschema te spelen. Je hebt later veel profijt van de tijd die je er aan het begin voor neemt om de kleuren te kiezen.

Wees niet bang om iets te veranderen

Vergeet niet dat je altijd de kleuren van de quilt kan veranderen als je niet blij bent met hoe het eruitziet. Het is beter om een kleur weg te laten of een paar stukken stof los te halen en opnieuw te beginnen, dan dat je doorgaat en er uiteindelijk achter komt dat je niet tevreden bent met het eindresultaat. Er gaat veel tijd en hard werk zitten in het maken van een quilt. Het zou jammer zijn als je iets maakt waar je niet helemaal blij mee bent. Doordat kleuren of materialen niet goed matchen of niet passen bij de ruimte waarin de quilt een plek krijgt.

kleuren kiezen quilt

Vraag anderen om advies

Het kan helpen om een ander om advies te vragen. Zeker als je de quilt met iemand gaat delen of als je hem bijvoorbeeld aan iemand wil geven, is het goed om te weten hoe de ander erover denkt. Een nieuwe blik kan soms verhelderend werken en je helpen bij het kiezen van de kleuren.

Kies verschillende soorten stoffen

Je kunt beginnen met je favoriete stof om een beginpunt te hebben. Van daaruit kun je een kleurenschema opstellen. Of je kiest eerst een kleurenschema (met kleuren die je mooi bij elkaar vindt passen of met technieken die in deel 1 aan bod zijn gekomen) en zoekt daar mooie stoffen bij. Voor dezelfde kleur kun je bijvoorbeeld dezelfde stof gebruiken, maar je kunt ook verschillende soorten stoffen met die kleur gebruiken voor een wat speelser effect.

De betekenis van kleuren

Kleuren hebben een betekenis en kunnen verschillende effecten hebben op ons humeur. Onderstaande lijst kan helpen om de impact van kleuren te begrijpen en een kleur te kiezen voor je quilt.

Primaire kleuren

Blauw – Blauw is de kleur van de lucht en het water. Het wordt vaak geassocieerd met diepte en stabiliteit. Daarnaast staat blauw voor puurheid en zuiverheid. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie, geloof en waarheid. De kleur blauw verlaagt de bloeddruk en de hartslag en zorgt voor rust. Het is daarom een goede kleur om te gebruiken in de slaap- of badkamer.

Rood – De kleur rood vind je terug in veel bloemen, in fruit en in groenten. Het is een zeer krachtige kleur, die staat voor passie, woede, liefde en vuur. Maar een kleine hoeveelheid is genoeg om verschil te kunnen maken. De kleur rood stimuleert de hersenen en kan je bloeddruk en hartslag verhogen. De kleur roze is een wat zachtere variant van rood. Deze kleur is minder sterk aanwezig en vrouwelijker.

Geel – De kleur geel zie je terug in de zon, in bloemen en in granen. De kleur komt terug in goud en wordt gezien als een keizerlijke kleur. Geel staat voor plezier, optimisme, energie, lente, jong en geluk. Het maakt je actief en zorgt voor blijdschap.

Secundaire kleuren

Groen – De kleur groen vind je terug in bossen, bergen en tuinen. Het wordt vaak geassocieerd met nieuw leven, jong, herstel, fris en vers. Het staat voor prilheid en natuurlijkheid en is ook de kleur van hoop en vrede. Het is een passieve kleur die zorgt voor ontspanning. Doordat de kleur overal in de natuur terug te zien is, is het oog eraan gewend en is de kleur in allerlei soorten ruimtes goed te gebruiken.

Oranje – De kleur oranje komt terug in de bodem, in fruit en groenten. Het is een aardse kleur, die ook kenmerkend is voor de herfst. De kleur staat voor zekerheid, vrolijkheid, creativiteit, warmte, energie en vriendschap. Een te grote hoeveelheid oranje kan onprettig en een beetje offensief aanvoelen (hoewel dat niet voor iedereen zo hoeft te zijn).

Paars – De kleur paars werd door de eeuwen heen veel gebruikt in koningshuizen. Ook bij oude heersers, rijken en edelen was paars een geliefde kleur. Hij wordt daarom vaak geassocieerd met luxe, stijl en rijkdom. Maar paars staat ook voor visie, waarheid, wijsheid en trouw. Het is een kleur die veel terugkomt in religies en spiritualiteit. De kleur werkt opbeurend en kalmerend en kan creativiteit stimuleren. Daarnaast staat de kleur ook voor liefde en verdriet. Andere kenmerken die bij de kleur paars horen zijn intuïtie, daadkracht, leiding, raad en bemiddeling.

De kleur paars is een erg luxe kleur, die veel gebruikt werd in koningshuizen en door oude heersers, rijken en edelen. De kleur wordt daarom geassocieerd met stijl en rijkdom. Paars komt ook veel terug in de natuur en staat voor liefde, wijsheid en verdriet.

kleuren kiezen quilts

Andere kleuren

Bruin – Bruin is een neutrale en aardse kleur, die wel een beetje lijkt op oranje. Het staat voor gevoel, zekerheid en vertrouwen. Het kan melancholisch zijn, zorgen voor warmte en gezelligheid, maar kan ook een beetje somber of ouderwets overkomen. Bruin komt veel terug in de natuur en het landelijke leven. Belangrijke eigenschappen zijn stabiel, natuurlijk, alledaags, solide, betrouwbaar en behoudend.

Neutrale kleuren – Neutrale kleuren zijn wit, zwart en grijs. Wit staat voor puurheid, reinheid en zuiverheid. Zwart staat voor de dood, rouw en verwoesting. Grijs is een mix van deze twee kleuren en staat vaak voor verwarring en werk.

Met behulp van deze tips en betekenissen van kleuren kun je de quilt die je maakt goed afstemmen op de persoon aan wie je hem wilt geven, of aanpassen aan de ruimte waarin je de quilt wilt gebruiken. Door bewust na te denken over de kleuren kan de quilt meer betekenis krijgen, of je daarbij nu gebruikmaakt van de betekenis van kleuren of van je eigen creativiteit (of van allebei)!

Terug naar overzicht