Wilma Karels | Patchwork & Quilten

De termen patchwork en quilten

De verschillen tussen patchwork en quilten worden op deze pagina uitgelegd en ook de begrippen appliqueren en quilt top komen aan de orde. Waarom is het quilten van de patchwork deken eigenlijk nodig?

Patchwork

Patchwork betekent letterlijk ‘lapjeswerk’. Allerlei verschillende soorten en maten lapjes kunnen aan elkaar gezet worden. Er kan gevarieerd worden met kleur, met vorm, met motief, etc. Er kunnen hele gestructureerde motieven gebruikt worden bij patchwork, of juist hele ongeordende patchworkmotieven.

Appliqueren

Het op elkaar zetten van de stukjes stof, wordt appliqueren genoemd. Dit is ook een vorm van werken met stofjes, en het hoort dus bij patchwork. Bij appliceren worden vaak ronde en gebogen vormen op een ondergrond vastgezet. (in onze winkel worden regelmatig workshops hierover verzorgd)

Quilt top

De lapjes die door middel van patchwork aan elkaar zijn gezet, kunnen verwerkt worden tot een quilt. Dit is de quilt top. Een quilt is namelijjk een gewatteerde deken die bestaat uit een bovenkant (top), tussenvulling (batting) en een achterkant (backing). Door de tussenvulling kan de quilt heel goed gebruikt worden als warme deken.

Quilten

Drie lagen stof die tegen elkaar aan zitten, gaan schuiven. Daarom worden deze drie lagen doorgequilt. Dit betekent dat de lagen door kleine rijgsteekjes doorgepit worden. Heel letterlijk gezien, is quilten dus alleen maar het doorpitten van de drie lagen stof. Tegenwoordig wordt het woord quilten in z’n algemeenheid gebruikt voor al het naaiwerk wat met quilten te maken heeft.

Lees ook het uitgebreide artikel over patchwork en quilten op deze site.

Terug naar overzicht