Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Cathedral Window Quilt

Een cathedral window quilt is -zoals de naam al doet vermoeden- geïnspireerd op kerkramen. Door de geschiedenis heen zijn kerken en kathedralen altijd een enorme bron van inspiratie geweest voor allerlei verschillende soorten kunst, handwerk en handel. Met hun elegante structuur, houten interieur en adembenemende glas-in-lood ramen maken kerken en kathedralen op veel mensen indruk. Door een cathedral window quilt te maken, kunnen we iets van die tradities, cultuur en architectuur een plekje geven in ons dagelijkse leven en in ons huis.

Materialen

Een cathedral window quilt is niet hetzelfde als een traditionele quilt. Anders dan bij een normale quilt, heeft een cathedral window quilt geen backing of batting. Het bestaat in principe alleen uit de patchworktop met de randen eromheen. Het glas van de ramen wordt traditioneel gemaakt van lichte en doorschijnende stoffen, zoals mousseline en kaasdoek, waardoor er een licht doorlatend effect wordt gecreëerd. De ‘raamkozijnen’ worden dan juist weer gemaakt van zwaardere stoffen, zoals katoen of calico. Vroeger kwam het niet vaak voor dat er veel kleuren werden gebruikt, maar tegenwoordig is er een overvloed aan materialen met licht doorlatende eigenschappen. Denk aan zijde, organza, licht katoen en zo zijn er nog veel meer van dat soort stoffen.

Cathedral Window Quilt

Instructies

 Een cathedral window quilt is relatief makkelijk om te maken, omdat je bij deze vorm van quilten eigenlijk alleen maar het patchwork-gedeelte maakt. De rest van het quiltproces hoef je dus niet te doorlopen. Het enige wat je hoeft te doen is de randjes van de patches te strijken en te naaien. Door de stukjes stof te vouwen, kun je een driedimensionale uitstraling creëren en zorg je ervoor dat ook de achterkant van de quilt er afgewerkt uitziet.

Als je de randjes allemaal van tevoren al strijkt, kun je daarna uren achter elkaar op je gemak de patches aan elkaar naaien. Vooral als je veel onderweg bent of als je in een naai- of quiltgroep zit en samen een quilt maakt die continu onderling wordt doorgegeven, is de techniek van een cathedral window quilt praktisch. Voor deze soort quilt hoef je namelijk niet de hele tijd een volledige quilt met je mee te slepen, je kunt ook in kleine stukjes werken.

Ontwerp

Ook voor gevorderden is deze quiltvorm een leuke uitdaging. Het patroon voor een cathedral window quilt is vrij eenvoudig, maar kan je wel makkelijk aanpassen aan het niveau van een meer gevorderde quilter. Het bestaat voornamelijk uit veel bogen, cirkels, diamanten en -afhankelijk van welk patroon je gebruikt- soms ook vierkanten. Het is oorspronkelijk de bedoeling dat een cathedral window quilt licht is en dat het lijkt op een typisch raam uit een kathedraal.

Je kunt bij het ‘raamgedeelte’ van de quilt ook de piecing techniek toepassen om nog meer kleuren en patronen aan het ontwerp toe te voegen. Welke techniek je ook toepast; door de vele ‘ramen’ in de quilt kun je veel mooie stoffen tentoonstellen, die door de omlijsting van het ‘raamkozijn’ goed naar voren komen.

Het is tegenwoordig ook gebruikelijker om alsnog wel een (dunne) laag batting of backing aan te brengen. Dit is met name handig als je de quilt wilt gebruiken voor warmte of als je hem op je bed wilt leggen.

Terug naar overzicht