Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Een quiltstof kiezen – verschillende soorten quiltstoffen

In het eerste artikel staan een aantal algemene tips die kunnen helpen bij het bepalen welke stoffen je voor je quilt wilt gebruiken. In dit artikel wordt dieper ingegaan op verschillende soorten stoffen en wanneer je welke stof kunt gebruiken.

Basis quiltstoffen: katoen en flanel

Katoenen en flanellen stoffen zijn fijne stoffen om mee te werken voor quilten. Op dit moment zijn het de meest populaire en meest basic soorten stof die worden gebruikt in hedendaagse quilts. Beide stoffen zijn wereldwijd geliefd vanwege hun veelzijdigheid, warmte, textuur en levensduur.

Katoen

Katoenen stoffen zijn voornamelijk de vaakst voorkomende soorten stof die men gebruikt bij het quilten. Ze zijn sterk, makkelijk om te gebruiken en vaak ook kleurvast. Stoffen die voor honderd procent uit katoen bestaan, zijn over het algemeen niet zo helder of diep van kleur als gemixte stoffen die deels uit katoen bestaan en deels uit een ander soort materiaal, zoals polyester. Toch houden katoenen stoffen wel goed hun vorm en kleur vast, wat erg belangrijk is wanneer je een quilt maakt die je de rest van je leven wilt blijven gebruiken.

Eén van de redenen waarom katoen zo populair is, is omdat de textuur en de eigenschappen van het materiaal voor de meeste mensen geschikt zijn. Maar weinig mensen hebben last van huidgevoeligheid voor katoen. Hierdoor is de stof vooral fijn om te gebruiken wanneer je quilts maakt die je cadeau wilt geven of voor kleine kinderen wilt gebruiken.

Quiltstoffen kiezen

Flanel

Ook flanellen quiltstoffen zijn populair, vooral voor babyquilts. Dit zachte en warme materiaal is uitermate geschikt voor kinderen en baby’s. De gevoelige huid van kinderen reageert hier namelijk veel minder snel op dan op stoffen die voor honderd procent uit natuurlijke vezels -zoals wol en zijde- bestaan. Eén van de beste kenmerken van flanel is de warmte die de stof brengt. Vooral in gebieden die koud zijn, kan de stof goed van pas komen. Hierdoor weet je zeker dat je kind het ook ’s nachts niet koud krijgt.

Designer quiltstoffen

Designer stoffen zorgen ervoor dat een quilt exclusiviteit uitstraalt en tussen allerlei andere quilts uitspringt. Leuk aan deze stoffen is dat ze vaak ofwel radicaal anders zijn dan wat je normaal gebruikt, ofwel precies wat je zoekt! Bovendien is het eenvoudig om inspiratie op te doen voor nieuwe stoffen: als je merkt dat je specifieke patronen of stoffen mooi vindt, kun je altijd kijken naar de andere stofontwerpen die de ontwerper heeft gemaakt.

Volgens sommige mensen is quilten een kunst waarbij je vooral gebruik maakt van restjes stof die over zijn van andere projecten of quilts. Andere mensen zien het als een ware kunstvorm, waarbij het ontwerp zorgvuldig wordt uitgedacht en opgebouwd om zo tot een indrukwekkend resultaat te komen waar iedereen van kan genieten.

Precies om deze reden zou je voor designer stoffen kunnen kiezen. Deze stoffen zijn namelijk ideaal als je ervan houdt een quilt tot in de puntjes uit de denken en bewust stoffen uit te kiezen die jouw smaak en stijl nadrukkelijk uitstralen. Vaak kun je maar zo unieke stoffen tegenkomen die ervoor zorgen dat je quilt echt opvalt.

Verhalende patronen en thematische stoffen

In het Engels worden verhalende patronen ‘novelty prints’ of ‘conversational prints’ genoemd. Het gaat hier om stoffen die een specifiek patroon weergeven; je zou het bijna een verhaal kunnen noemen. De patronen gaan verder dan de algemeen bekende motieven van bloemen, bladeren, grafische patronen of vormen. In plaats daarvan bevatten deze ontwerpen ongebruikelijke, maar herkenbare motieven. Het verhaal van het motief zelf kan de aanzet zijn van een gesprek.

Bij het ontwerpen van een verhalend patroon worden vaak vergelijkbare ontwerptechnieken gebruikt als bij het ontwerpen van andere soorten patronen. Zo wordt er bij beide soorten ontwerpen gebruik gemaakt van een duidelijke indeling en herhaling. Maar in plaats van een voorspelbaar motief, kiest de ontwerper voor een herkenbaar object, personage of tafereel. Dit herkenbare element vormt het motief en wordt keer op keer herhaald, zodat er een patroon ontstaat.

Gebruik in quilts en sociale verbinding

Verhalende stoffen komen goed van pas als je een leuke, luchtige en thematische quilt wilt maken. De verhalende stoffen die in de quilt worden gebruikt, zijn met hun eigenzinnige patronen en afbeeldingen bovendien ideale gespreksstarters. De patronen kunnen verschillende thema’s hebben, zoals dieren, auto’s, het strand, feestjes, sporten, personages uit films, boeken, strips en ga zo maar door.

Soms geven mensen je kleine stukjes stof cadeau, die op zichzelf heel leuk kunnen zijn, maar die misschien lastig zijn om te verwerken in een hele quilt. Door meerdere soorten stof met een verhalend patroon en een specifiek thema te verzamelen, kun je een quilt maken waar één thema duidelijk naar voren komt. Hierdoor kunnen losse stukjes stof mooi tot hun bestemming komen in een quilt waar verschillende mensen hun steentje, of natuurlijk hun stukje stof, aan bij hebben gedragen.

Daarbij zijn verhalende en thematische stukjes stof ook een leuk ruilmiddel. In een groep kun je de stukjes stof met elkaar uitwisselen, tot je genoeg bij elkaar hebt verzameld om een quilt te maken!

Fat Quarters

Een andere veelvoorkomende en gebruikelijke manier van stoffen verzamelen voor je quilt, is het kopen van een Fat Quarter. De gebruikelijke afkorting van deze term is FQ. In een Fat Quarter zitten vaak meerdere stoffen binnen een bepaald kleurenpalet of thema. Hierdoor kun je snel en makkelijk stoffen  uitzoeken die goed bij elkaar passen. FQ’s zijn meestal in verschillende materialen beschikbaar. Winkels bieden vaak bundeltjes aan waar een combinatie van die verschillende materialen in zit. Denk bijvoorbeeld aan een gekleurd bundeltje met alle soorten stof die de winkel aanbiedt in een bepaalde kleur. Of aan thematische stoffen met bloemen, dieren of grafische patronen.

Een Fat Quarter is een veelgebruikte standaardmaat in patchwork. Winkels hanteren verschillende afmetingen voor hun Fat Quarters, maar meestal zijn het vierkante stukken stof met een lengte en breedte van ongeveer 50 cm bij 55 cm. Dit hangt af van de breedte van de stof op de rol.

Over het algemeen is het zo dat je per stukje stof minder betaalt als je een grotere bundel koopt. Het is dan handig om een bundeltje uit te kiezen op basis van een paar kenmerkende stoffen. De overige stoffen lenen zich er meestal goed voor om te gebruiken als achtergrond of voor de sashing. Je kunt ze uiteraard ook bewaren voor een volgend project.

Koopjes

Het is makkelijk om snel veel geld uit te geven bij het kopen van quiltstoffen. Er bestaan veel verschillende stofontwerpen en patronen en ze hoeven lang niet altijd allemaal even duur te zijn. Soms hebben leveranciers een overgebleven voorraad die ze verkopen met korting. Als je weet waar je moet zoeken, kun je het materiaal dat je voor je quilt nodig hebt vaak goedkoper aanschaffen dan verwacht.

Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten stof. Daardoor kan het uitzoeken van stoffen voor je quilt soms best overweldigend zijn. Hopelijk geven deze twee artikelen handvaten bij het zoeken en lukt het om gerichter stoffen te selecteren voor je quilt. Vergeet niet ook van het proces te genieten!

Kijk ook bij het eerste deel over het kiezen van stoffen voor een quilt.

Terug naar overzicht