Quiltstof kiezen – deel 1
Het kiezen van quiltstof is één van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen wanneer je een quilt maakt. Er zijn veel verschillende kleuren, stijlen, patronen, stoffen en texturen en het kan lastig zijn om te bepalen waar je begint. Misschien begin je vanuit niets en moet je alle stoffen nog kiezen, of misschien heb je al een aantal stoffen en wil je weten hoe je daarmee verder kunt. In dit artikel krijg je verschillende tips waar je rekening mee kunt houden als je stoffen gaat kiezen voor je quilt.
Kleurvast
Het is belangrijk om te weten of een stof kleurvast is. Op die manier kun je er rekening mee houden dat de kleuren van de stof mogelijk kunnen uitlopen als je de stof wast. Als je er niet zeker over bent of de stof kleurvast is, is het verstandig om de stof te wassen voordat je hem gaat gebruiken. Eigenlijk is het voor alle stoffen die je gaat gebruiken handig om ze van tevoren te wassen. Was de stoffen apart, zodat andere stoffen of kleding niet beschadigd raken als de kleuren uitlopen.
Stevigheid
Het weefsel moet stevig genoeg zijn. De stof moet jaren mee kunnen gaan en tegen een stootje kunnen. De stoffen worden als het goed is namelijk intensief gebruikt en ook gewassen. Wanneer je een losjes geweven stof kiest, kunnen er losse draadjes, scheuren en andere beschadigingen ontstaan. Als je van tevoren al weet dat je een stof dagelijks wil gaan gebruiken, is het slimmer om te kiezen voor stof die niet al te los geweven is, maar ook niet al te stevig. Als dit wel zo is, is het een stuk moeilijker om met de stof te quilten.
Kies voor katoen
Met een stof die voor 100 procent bestaat uit katoen kan eigenlijk niet veel misgaan. Met name als je een beginnende quilter bent, is katoen een fijne stof om mee te werken. Het vormt een mooi opstapje om later met meer ingewikkelde stoffen te gaan werken.
Let op bij stoffen met patronen
Als je stoffen met een patroon erin gebruikt, is het belangrijk dat je erop let dat je alle stukjes zo knipt dat de stof altijd met dezelfde kant naar boven ligt. Het zou vervelend zijn om er na het knippen achter te komen dat je de stukjes stof verkeerd om hebt uitgeknipt en er niet meer stof is om de stukjes opnieuw uit te knippen.
Dit zijn een paar punten om in gedachten te houden wanneer je stof met een patroon gebruikt:
- Stofrichting: Als het patroon op de stof een duidelijke richting heeft, zoals strepen of patronen die één kant op gaan, moet je ervoor zorgen dat je de blokken zo snijdt dat het patroon consistent blijft wanneer je ze aan elkaar naait.
- Patroonherhaling: Afhankelijk van het patroon kan het zijn dat je rekening moet houden met de herhaling van het patroon bij het snijden van de stof. Dit kan van invloed zijn op hoeveel stof je nodig hebt.
- Snijverlies: Bij het snijden van driehoeken uit stof met een patroon, is er meestal enig snijverlies betrokken om ervoor te zorgen dat de patronen goed op elkaar aansluiten. Dit kan resulteren in een hogere stofhoeveelheid dan wanneer je effen stof zou gebruiken.
- Stofrichting bij naden: Als je stof met een patroon gebruikt en je naait de driehoeken aan elkaar, moet je mogelijk rekening houden met hoe de patronen overeenkomen aan de naden om een uniform uiterlijk te behouden.
Om met een patroon op de stof te werken, kan het handig zijn om een schets te maken van hoe je de blokken wilt snijden en ze aan elkaar wilt naaien om ervoor te zorgen dat het patroon consistent blijft en verspilling wordt geminimaliseerd. Het kan ook nuttig zijn om iets extra stof toe te voegen aan je berekening om eventueel snijverlies en aanpassingen voor het patroon op te vangen.
Kleurtheorie
Naast de keuze voor welke stoffen je wilt gebruiken, is het kiezen van de kleuren ook een belangrijke stap bij het maken van een quilt. Neem hier dan ook ruim de tijd voor. Houd bij het kiezen van kleuren rekening met kleuren die mooi bij elkaar staan en met de uitstraling die je een quilt wilt geven. Kleuren die een blauwe ondertoon hebben, zijn koude kleuren. Kleuren die een rode of gele ondertoon hebben, zijn warme kleuren. Daarnaast heeft het een groot effect op het eindresultaat of je kiest voor wit of zwart als ondersteunende kleur. Zwart zwakt andere kleuren af, terwijl wit ze juist helderder doet lijken.
Houd ook rekening met de reactie die mensen hebben bij het gebruik van bepaalde kleuren en materialen. Dit is vooral belangrijk als je de quilt als cadeau weggeeft aan iemand of als je de quilt in een gemeenschappelijke en persoonlijke ruimte wilt gebruiken. Over het algemeen zorgen warme kleuren -zoals rood en geel- ervoor dat mensen actief en enthousiast worden, terwijl koude kleuren -zoals groen en blauw- ervoor zorgen dat mensen rustiger en meer ontspannen worden.
Lees voor meer tips over het gebruik van kleuren deze artikelen: Kleuren in een quilt 1 en Kleuren in een quilt 2.
Backing materiaal
Gebruik backing materiaal dat vergelijkbaar is met het gewicht en de textuur van de quilttop. Hiermee kun je niet snel verkeerd zitten. Het is namelijk makkelijker om door materialen heen te naaien die voor een groot deel op elkaar lijken, dan om door materialen heen te naaien die wat betreft gewicht en textuur heel verschillend van elkaar zijn.
Beter te veel stof dan te weinig
Koop altijd net wat meer stof dan je eigenlijk nodig denkt te hebben. De stof die over is kun je altijd voor een ander project gebruiken, maar je kunt misschien niet altijd precies dezelfde stof die je eerder hebt gekocht opnieuw kopen. Dat zou jammer zijn voor de balans in je quilt en de algehele uitstraling ervan.
Een andere tip is ook om restjes te bewaren van stoffen die je in andere projecten gebruikt. Of het nou gaat om stoffen waarmee je kleding herstelt, stoffen waarmee je bijvoorbeeld een boekentasje maakt of waarmee je een kussensloop maakt. De restjes stof die je bewaart, kun je gebruiken voor kleine kenmerkende stukjes in een quilt. Wat je niet gebruikt, kun je uiteraard gewoon bewaren voor je volgende quilt!
Tip voor het gebruik van synthetische en gemengde stoffen
Synthetische stoffen en stoffen die uit meerdere verschillende materialen bestaan, kunnen soms moeilijker te verwerken zijn dan stoffen die voor 100 procent uit katoen bestaan. Die stoffen kunnen de neiging hebben om langs de randen te plooien. Heb je wat meer ervaring, dan kan het leuk zijn om deze stoffen juist wel te gebruiken. Met deze stoffen erbij heb je veel meer verschillende soorten stoffen om uit te kiezen.
Vermijd materialen die lastig zijn om mee te werken
Probeer gebreide stoffen, rekbare stoffen en crêpe te vermijden. Het is lastig om deze materialen te naaien. Tenzij je die specifieke stoffen wilt gebruiken. Anders is het handiger om te kiezen voor andere stoffen.
Deze tips kunnen goed van pas komen bij het kiezen van de stoffen die je wilt gebruiken
voor je quilt. In het volgende artikel worden een paar van de meest voorkomende soorten stoffen genoemd en uitgelegd. Meer weten over met wat voor een soort stof je te maken krijgt, kan ook helpen bij het kiezen van de stoffen.
Volgende maand verschijnt het tweede deel over het kiezen van stoffen voor een quilt.
Terug naar overzicht