Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Baby Quilts

De geboorte van een baby is een moment dat vaak op een bijzondere manier gemarkeerd wordt. Familie en vrienden komen vaak met cadeaus als gepersonaliseerde of zelfgemaakte kledingstukjes, sieraden, een erfstuk en noem maar op. Ook een quilt kan een mooi geschenk zijn aan het pasgeboren kindje.

Deze quilts kunnen in hun eerste jaren intensief en op verschillende manieren gebruikt worden. Een quilt kan bijvoorbeeld als dekentje fungeren, maar ook als een kleedje waarop de baby kan liggen of kruipen. Als het kindje ouder wordt, is de quilt misschien niet meer nodig en kan het opgeborgen worden. Het kindje dat uitgegroeid is tot volwassene kan dan later in het leven terugdenken aan de quilt en herinneringen ophalen. Misschien kan het zelfs een familie-erfstuk worden!

Een baby quilt is ideaal om mee te nemen als je op reis gaat. Ook als je bijvoorbeeld bij vrienden of familie op bezoek bent, kan een quilt goed van pas komen. Je baby kan ermee ingestopt worden, of je kan het gebruiken als kleedje om op te spelen. Bovendien kan het voor je kindje fijn zijn om iets mee te nemen dat schoon, bekend en vertrouwd is. Wanneer je in het huis van een ander bent of in een hotel, is het niet altijd vanzelfsprekend dat de vloer een schone plek is voor een baby om te spelen.

Babyquilt

Afbeelding: Erica Jackman, https://www.kitchentablequilting.com/  

Zelf een baby quilt maken

Over het algemeen is het handig om natuurlijke vezels te gebruiken als je een baby quilt maakt. Stoffen die voor honderd procent uit katoen bestaan zijn ideaal, omdat daarin minder irriterende stoffen en chemicaliën zijn toegevoegd. Die kunnen mogelijk voor irritaties zorgen bij de gevoelige huid van een baby.

Probeer de quilt daarnaast altijd iets groter te maken dan het ledikant, de wieg of de box. Hierdoor heb je wat meer ruimte. Als het kindje groter wordt of als het koud is kun je de quilt dan nog steeds goed instoppen.

Als je niet helemaal zeker bent over hoe groot de quilt moet zijn, kan het handig zijn om de lengte en breedte van het ledikant op te meten en daar zo’n 15-30 centimeter bij op te tellen. Zo kun je er vanuit gaan dat je altijd genoeg ruimte hebt. Als de baby groeit en je het ledikant wegdoet, kun je de quilt ook gebruiken om over een stoel te hangen of om over het einde van een bed te draperen.

Afbeelding: Erica Jackman, https://www.kitchentablequilting.com/

Stoffen en wassen

Ben je aan het overwegen om een quilt te maken die voor een langere tijd met je kind mee moet gaan, zorg er dan voor dat je sterke stoffen en draden gebruikt die een beetje meebewegen. Een quilt die het kind overal voor gebruikt, moet beter bestand zijn tegen viezigheid, heen en weer getrek en vele wasbeurten dan een quilt die alleen over een stoel hangt en die het niet zo vaak gebruikt.

Bovendien is het handig om altijd stoffen te gebruiken die je bij elkaar kunt wassen. Een witte quilt met gekleurde draden of patronen zorgt namelijk voor problemen als je hem heet wast. Als je een heldere kleur gebruikt, kun je de stof een aantal keren wassen voordat je ermee gaat werken. Vooral als je de stof mixt met lichtere stoffen. Een aanzienlijk deel van de overtollige kleurstoffen verwijder je op deze manier.  Daarna is het veiliger om de stof met andere stoffen te wassen. Hierdoor kun je voorkomen dat een baby quilt onnodig beschadigt.

Als je het helemaal niet zeker weet, kun je de quilt altijd met de hand wassen of in de wasmachine stoppen met koude temperaturen. Lees voor meer informatie ook het artikel over hoe je een quilt wast.

Een baby quilt ontwerpen

Voordat je begint met het maken van een baby quilt, is het slim om na te denken over de kleuren en patronen die je wilt gebruiken. Gebruik je de quilt alleen voor een wiegje, dan zijn traditionele babykleuren en -patronen mooi om te gebruiken. Als de quilt langer mee moet gaan en bijvoorbeeld voor een ledikantje wordt gemaakt, is het een leuke uitdaging om na te denken over kleuren en patronen die het kindje ook nog leuk vindt als het wat ouder wordt. Kiezen voor neutrale kleuren en tinten, zoals wit, zwart, bruin en grijs kan natuurlijk altijd.

Als je ervoor kiest om kleuren te mixen, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de quilt waarschijnlijk vaak gebruikt wordt en vies wordt. De quilt moet hierdoor regelmatig gewassen worden..

Afbeelding: Erica Jackman, https://www.kitchentablequilting.com/

Textuur is belangrijk

Veel baby’s lijken te houden van het gevoel van de satijnen stoffen aan de rand van een quilt. Ook flannellen stoffen zijn populair bij baby’s. Deze ideeën zijn misschien niet erg revolutionair. De materialen en stoffen zijn echter mooi en vallen ook bij kinderen goed in de smaak. Als je een stof met een mooi patroon kiest die niet zo zacht is als hun favoriete dekentje, dan gebruiken ze jouw zorgvuldig gemaakte quilt misschien niet zo vaak gebruikt als je hoopt. Houd daarom rekening met de textuur van de stoffen die je gebruikt voor het maken van je baby quilt.

Aan de andere kant hoef je natuurlijk minder rekening te houden met welke stoffen en materialen je gebruikt als je de quilt maakt om over een stoel of over het einde van een bed te hangen. Dat geeft wel meer opties om tussen te kiezen en daardoor meer vrijheid.

Afbeelding: Erica Jackman, https://www.kitchentablequilting.com/

Kleuren in een baby quilt

Hoewel het aan de ene kant handig kan zijn om voor neutrale kleuren te kiezen, is het aan de andere kant niet altijd even praktisch. Het is heel verleidelijk om te kiezen voor zachte kleuren, zoals babyblauw, lichtgeel, wit en crèmekleuren. Maar de kans is groot dat een vaak gebruikte baby quilt vies wordt en daardoor vaak in de was moet.

Als je zachte kleuren wilt gebruiken is het een goed idee om de quilt met de machine te naaien. De steken zijn hierdoor wat sterker en zitten misschien wat dichter bij elkaar. Hierdoor kan de quilt op zijn minst driehonderd wasbeurten mee! Quilts die met de hand genaaid zijn kunnen uiteraard ook een lange tijd meegaan, maar de handgemaakte steken zijn vaak wat onregelmatiger. De quilt kan hierdoor wat sneller kapot gaan als je die vaak in een wasmachine wast.

Motieven en patronen

Voor een mooi motief dat je wilt gebruiken voor het midden van de quilt, hoef je niet altijd zelf lang na te denken. Er zijn vaak genoeg panels beschikbaar in winkels die je simpelweg als middenstuk van je quilt gebruikt. In plaats van dat je zelf een patroon maakt met patchwork, quilt je dan gewoon het middenstuk door.

Dit wordt vaak gedaan bij baby quilts, omdat baby’s snel te groot worden voor de oorspronkelijke quilt. Dus als je je kind graag meerdere quilts wilt geven, kan het handig zijn om een middenstuk te gebruiken dat al voor je gemaakt is en daar zelf omheen te quilten. Hierdoor kun je makkelijk en snel je quilt maken!

Bij het kiezen van kleuren en patronen is het ook belangrijk om na te denken over waar de quilt wordt gebruikt of opgehangen. En als je de quilt voor een vriend of familielid maakt, is het leuk om de quilt te personaliseren door de kleur aan te passen op de voorkeur van de ontvanger.

Al deze tips kunnen je op weg helpen in het maken van een babyquilt. Vergeet niet dat het het belangrijkste is om iets weg te geven waar je zelf blij mee bent. Bovendien is het ontvangen van een zelfgemaakte quilt waar goed over na is gedacht altijd een feestje!

Kijk voor het kiezen van de kleuren van een babyquilt bij de volgende twee artikelen: kleuren kiezen voor een quilt 1 en kleuren in een quilt 2.

Terug naar overzicht