Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Sandwich Quilt

Bij het maken van een quilt kom je op een gegeven moment op het punt dat je de verschillende lagen van de quilt op elkaar moet leggen om ze vast te naaien. Dit wordt ook wel de quilt sandwich genoemd. De top, de batting en de backing worden op elkaar gelegd , zodat ze vervolgens aan elkaar vastgenaaid kunnen worden.

Zo maak je een quiltsandwich

Voordat je begint, is het belangrijk dat je de batting (de middelste laag) uit de verpakking haalt, op tafel uitspreidt en even laat rusten. Je kunt deze laag ook in een droger doen, zodat de vezels in het materiaal hun natuurlijke vorm kunnen aannemen. Hierdoor zorg je ervoor dat er minder kreukels en vouwen in het materiaal zitten en wordt het makkelijker om de verschillende lagen van de quilt goed op elkaar te leggen. Ook voor de backing (onderste laag) en top (bovenste laag) is er een manier om de kreukels uit de stof te halen. Druk een heet strijkijzer voorzichtig en niet te lang op de stof, til het ijzer weer op en plaats hem op een volgend stukje. Ga op deze manier langs elk stukje van de laag. Let op: je beweegt het strijkijzer dus niet heen en weer over de stof!

Nu alle lagen van de quilt zijn voorbereid, is het tijd om de quiltlagen aan elkaar te bevestigen. Hiervoor is het belangrijk dat je gebruik maakt van de vloer, een hoge tafel of een ander plat oppervlak (liefst een harde ondergrond). Er moet genoeg ruimte zijn om de quilt helemaal uit te kunnen spreiden, zonder dat de stof ophoopt of kreukelt. Ook de randen moeten goed op het oppervlak liggen (en dus niet over de rand van bijvoorbeeld een tafel hangen).

Leg eerst de backing neer en bevestig de laag met verftape aan de tafel. Hiermee voorkom je dat de quilt makkelijk wegschuift of gaat kreukelen. Neem vervolgens de batting en leg deze over de backing heen. Zorg ervoor dat de laag zo veel mogelijk in het midden ligt. Beweeg je handen vanaf het midden van de laag om de stof helemaal glad te maken. Plaats tot slot de quilt top op de batting met de mooie kant naar boven. Leg ook deze laag zo veel mogelijk in het midden van de vorige en beweeg met je handen vanuit het midden over de stof om kreukels eruit te krijgen.

Vervolgens zijn er drie verschillende manieren waarop je de quilt aan elkaar kan bevestigen. Als basis gebruik je hiervoor de basting-techniek.

Draad-basting

basting needles prym

Voor deze techniek heb je naald en draad nodig. Gebruik een draad met een kleur die sterk afsteekt tegen de kleuren die je in de rest van de quilt hebt gebruikt. Naai met de hand grote steken vanaf het midden van de quilt naar de bovenkant, vanaf het midden naar de onderkant en naar links en rechts. Naai vervolgens steken in de vier vierkanten, zodat elk vierkant wordt opgedeeld in vier even grote vlakken. Werk altijd vanuit het midden van de steken waar je mee begon. Dit zorgt ervoor dat je backing, batting en quilt top minder snel verschuiven tijdens het quilten. Je hoeft de draad niet aan of af te hechten. Als de drie lagen definitief aan elkaar vast zijn genaaid, kun je de draden die je voor het maken van de quiltsandwich hebt gebruikt eruit trekken.

Basting met veiligheidsspelden

De tweede manier waarop je de lagen van de quilt aan elkaar kunt bevestigen, is door gebruik te maken van veiligheidsspelden. (curved basting pins) Begin met een veiligheidsspeld in het midden van de quilt, werk van daaruit door naar boven, naar beneden en naar de linker- en rechterkant. Vul ook hier de resterende ‘open ruimte’ met veiligheidsspelden.

Tip: de afstand tussen de steken of veiligheidsspelden hangt af van de soort batting die je gebruikt. Voor de meeste battings is het goed om een afstand aan te houden die niet groter is dan 15 tot 20 centimeter. Je kunt bijvoorbeeld de hoeken en het midden van je quiltblokken aanhouden, dat is ongeveer 10 tot 15 centimeter.

curved basting pins prym

Basting spray

Bij de derde basting-methode maak je gebruik van basting spray. Leg de tussenvulling (batting) neer op een glad oppervlak en beweeg met je hand over de stof om de kreukels uit de stof te halen. Leg vervolgens de backing met de goede kant naar boven op de batting. Vouw de stof vervolgens dubbel door een zijde naar de tegenovergestelde toe te trekken. Spuit vervolgens het deel van de batting dat nu open ligt in met basting spray. Je kunt de hele helft in één keer doen of in kleinere stukjes. Vouw de backing terug en strijk de stof glad met je handen. Begin in het midden en werk toe naar alle zijkanten. Vergeet niet om de randen ook goed vast te drukken. Herhaal dit proces van openvouwen, bastingspray spuiten, gladstrijken en terugvouwen tot de hele backing vastzit aan de batting.

basting spray prym

Draai nu het geheel om (zodat de batting bovenligt en de backing onder) en leg de quilttop er bovenop. Volg het hele proces opnieuw, totdat de quilttop goed vastzit aan de batting. Als dit is gelukt, is het tijd om de lagen aan elkaar te quilten!

En dat is hoe je de quiltsandwich maakt. Een goede voorbereiding is het halve werk, want hoe strakker de quiltlagen in deze fase aan elkaar worden bevestigd, hoe makkelijker het wordt om de lagen aan elkaar te naaien en hoe mooier het eindresultaat is.

Terug naar overzicht