Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Zo kies je een quiltontwerp

Wil je quiltontwerp kiezen, dan is de keuze enorm. Kijk bijvoorbeeld eens bij het overzicht met meer dan 1000 gratis quiltpatronen. In dit artikel leest u tips voor het kiezen van een ontwerp en informatie over verschillende patronen.

Begin bij uzelf

Iedereen heeft een eigen smaak en voorkeur. Bedenk daarom eerst wat u mooi vindt. Houdt u van heel precies patchen? Bent u graag creatief bezig met appliqueren? Of bijt u zich graag vast in een ingewikkeld patroon? Heeft u een voorkeur voor handquilten of machinequilten, of houdt u juist van een combinatie van beide? Ga bij uzelf te rade waaraan u het meeste plezier beleeft.

Wat wil ik quilten?

Als u niet goed weet wat u wilt quilten, kan het helpen om eerst een kleurentekening of kleurenfoto van een quilt te maken. Daarop kan u dan met potlood een ontwerp maken. Als u meteen meerdere afdrukken maakt van tekeningen of foto’s, kunt u meerdere ideeën proberen en zo iets zoeken dat bij u past.

Cirkels, ovalen, vierkanten, vliegers, hartjes, sterretjes… er zijn eenvoudige figuren te over. Knip deze figuren uit overtrekpapier en leg ze op de quilt om te kijken hoe dat staat. Komt u er niet uit? Kijk dan eens aandachtig naar quilts die u mooi vindt. Welke patronen komen daarin terug? Wellicht dat u die kunt gebruiken in uw eigen werk.

Neem altijd patronen en motieven die passen bij de stijl van de quilt. Bij traditionele kleuren en stoffen passen traditionele quiltmotieven. Voor een moderne quilt kunt u abstracte kleuren gebruiken. Let bij het plannen van het quiltwerk ook op de stof. Quiltwerk op printstof is bijvoorbeeld slecht zichtbaar, terwijl het quiltwerk op een effen stof juist mooi afsteekt.

Een laatste aandachtspunt bij het kiezen van een patroon, is om het eenvoudig te houden. Te veel verschillen patronen leiden uiteindelijk alleen maar af.

Kijk voor meer tips bij het artikel ‘Ontwerpideeën voor quilts‘ op deze site.

Kleurgebruik in quiltontwerpen

Kijk eens bij de twee artikelen ‘kleuren in een quilt‘ en ‘kleuren kiezen voor een quilt‘ voor uitgebreide tips over het kleurgebruik in quilts.

Verschillende  quiltpatronen

  • In de naad quilten

Bij dit patroon worden de naadlijnen tussen de patches en blokken gevold. Als u transparante garen gebruikt of garen in een bijpassende kleur, valt het stiksel niet op. In de naad quilten is ook een handige manier om verschillende lagen aan elkaar vast te zetten.

  • Contourquilten

Bij contourquilten worden de omtreklijnen van patchwork of applicatiemotieven gevolgd op een vaste afstand van de naad (bijvoorbeeld 1 centimeter). Tip: gebruik de breedte van de transportvoet als leidraad.

  • Rasterpatronen quilten

Rechte en diagonale rasterpatronen zorgen ervoor dat de lagen stevig zijn en dat specifieke delen extra nadruk krijgen. De lineaire patronen zijn snel en eenvoudig te quilten, een aanrader dus voor beginners!

  • Echoquilten

Dit patroon lijkt op die van het contourquilten. De lijnen lopen bij dit patroon echter wijder uit. Er wordt niet een lijn gequilt vanaf de naad, maar meerdere na elkaar. Net geluidsgolven dus! Als u dit vaak doet, is het fijn om een echoquilt-clip te hebben. Met zo’n clip kunt u gemakkelijk en precies patronen creëren. Een echoquilt is overigens ook handig als u uit de losse pols op een zekere afstand rond een patroon wilt quilten.

  • Motiefquilten

In het midden van een medaillonquilt kunt u versiering aanbrengen door een motief te quilten. Ook op de hoeken van borders of op tussenbanen kunnen motieven worden gequilt om het geheel een sierlijke uitstraling te geven.

  • Allover quilten

Dit is eigenlijk geen patroon, maar een manier van quilten waarin u vrij bent om uw eigen patroon te trekken. De allover patronen kunnen kronkelende lijnen zijn, maar ook een repeterend patroon. Deze patronen kunt u met de hand quilten, maar u kunt ook een longarmquiltmachine gebruiken.

  • Repeterende quiltpatronen

Repeterende patronen zijn patronen die herhaaldelijk terugkomen in de quilt. Lineaire patronen zijn geschikt voor borders, zoals het kabel- en vederpatroon. Er zijn veel verschillende voorbeelden van repeterende quiltpatronen.

  • Meanderquilten

Meanderquilten  is een machinale techniek waarbij u kronkelende, willekeurige quiltlijnen maakt. In het Nederlands wordt deze techniek ook wel aangeduid met de termen ‘meanderen’ en ‘vermicelliquilten’.

Het mooie van quiltpatronen is dat ze het uiterlijk van een blok veranderen. Quiltpatronen met gebogen lijnen passen bijvoorbeeld goed bij rechtlijnige blokken. En rastervormige patronen kunnen patchwork met gebogen lijnen heel anders laten uitkomen.

Terug naar overzicht