Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Applique

Applique, ofwel het appliceren, is een techniek waarbij lapjes van verschillende stoffen op een ondergrond in een patroon worden gerangschikt, en vervolgens vastgezet met kleine, vrijwel onzichtbare steekjes of met decoratieve borduursteken. Je kunt allerlei vormen maken, zoals bloemen, dieren of letters, en ze op je quilt naaien. Applique geeft je quilt meer kleur en detail, en je kunt het op veel verschillende manieren doen. De applicatiequilt beleefde haar bloeitijd in de negentiende eeuw.

Gewoonlijk wordt een smeltbaar materiaal gestreken op de stof, zodat de vorm kan worden uitgeknipt. Er zijn veel verschillende soorten applique.

  • Met de naald: dit betekent handwerk waarbij je de naald gebruikt om de rand van de stof dubbel te vouwen, om vervolgens met de hand de stof op de juiste plaats vast te zetten.
  • Ruwe rand applique: een techniek, waarbij de vorm op de stof wordt gestreken, en daarna een decoratieve steek wordt gebruikt om het vast te zetten op het quilt blok.
  • Ook kan er worden geappliceerd met de naaimachine.

Applique wordt gebruikt om een blok of quilt te verfraaien. Deze techniek geeft quilters de vrijheid om creatieve en persoonlijke accenten aan hun quilts toe te voegen, waardoor elk stuk uniek wordt.

Voorbeelden van quiltvormen waar applique in verwerkt wordt zijn:

Terug naar overzicht