Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Fat Quarter

Een Fat Quarter is een maat die vaak wordt gebruikt in patchwork. Het wordt soms afgekort tot FQ. Patchworkstof wordt verkocht in rollen van ongeveer 110 cm breed. De stof wordt er meestal afgesneden langs de rol af. Bijvoorbeeld een meter stof van een rol afgesneden is 110 cm breed en 1 meter lang. Een Fat Quarter is een vierkant van de stof afgesneden. Het is meestal een halve meter stof, afgesneden over de breedte. Uiteindelijk is een fat quarter in centimenters ongeveer 50 cm bij 55 cm. Dit is afhankelijk van de breedte van de stof op de rol.

Het snijden van stof in fat quarters is handig voor quilten omdat het stuk stof groot genoeg is om te worden gebruikt als bouwsteen voor quiltblokken en patronen, terwijl het ook voldoende variatie biedt in kleur en design om interessante effecten te creëren.

Een fat quarter biedt meer flexibiliteit dan het traditionele rechthoekige kwart van de stof. Door de bredere breedte en kortere lengte krijg je meer bruikbare stof voor kleinere stukken en het samenstellen van blokken zonder dat je een hele rol stof hoeft te kopen.

Fat quarters zijn populair omdat ze een geweldige manier zijn om een diverse selectie stoffen te verzamelen zonder grote stukken stof te kopen. Ze zijn ideaal voor het maken van patchwork en quiltblokken, omdat ze je de mogelijkheid bieden om stoffen te mixen en matchen terwijl je voldoende materiaal hebt om verschillende delen van een quilt te maken.

De helft van een Fat Quarter is een Fat Eighth.

Terug naar overzicht