Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Civil War Quilt

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog maakten vrouwen quilts, de zogenaamde ‘Civil War Quilts’. Er waren twee hoofddoelen van quilts uit de burgeroorlog: Allereerst om soldaten van de Unie en de Confederatie te voorzien van warmte en beddengoed. Daarnaast werden quilts gemaakt om op markten geld in te zamelen voor de oorlogsinspanning.

Originele quilts uit de burgeroorlog werden meestal gemaakt van restjes, een verscheidenheid aan quiltblokken. En ze werden ook vaak in de haast gemaakt. De uitzondering op deze regel waren echter quilts die op beurzen en veilingen werden verkocht. Die quilts waren vaak gemaakt van fijnere materialen zoals wol en fijn katoen, zelfs zijde. De dekbedden die werden geschonken aan mannen die in de oorlog vochten, waren gemaakt van een verscheidenheid aan stoffen. Soms waren het stukken oude kleding of twee dekbedden ter grootte van een bed die aan elkaar waren genaaid.

Vanwege een uiteindelijk tekort aan stof en de overweldigende vraag naar warme dekens en dekbedden voor soldaten, ging de quiltbeweging voor vrouwen uit de Unie en de Confederatie tijdens de burgeroorlog meer over noodzaak en minder over de kunst van het quilten. Hoewel quilters trots waren op hun werk. Sommige quilts uit de burgeroorlog werden samengesteld met veel van hetzelfde quiltblok, maar andere waren een samenstelling van veel verschillende quiltblokken.

Kleurstoffen waren in deze tijd van de Amerikaanse geschiedenis minder levendig en minder divers dan tegenwoordig. Daarnaast konden vrouwen niet erg selectief zijn over de stoffen die in hun quilts werden gebruikt. Dit gold vooral voor zuidelijke vrouwen, aangezien de zuidelijke havens uiteindelijk werden geblokkeerd en stof schaars werd. De meeste quilts uit die tijd werden gebruikt tot het punt van desintegratie en ze waren gemaakt om te worden gebruikt, niet om te worden bewaard. Zoals je je kunt voorstellen, zijn de weinige overgebleven quilts uit de burgeroorlog voornamelijk degene die op beurzen of veilingen werden verkocht.

Lees er meer over in het artikel over de Amerikaanse Burgeroorlog en quilts.

Terug naar overzicht