Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Quiltvoetje

Een voetje voor de naaimachine wat erg lijkt op een gewoon naaivoetje. Het is alleen net iets beter afgestemd op het doorquilten van een patchworkdeken. Het verschil met een stopvoetje is dat je met een quiltvoetje alleen rechte lijnen kan stikken en niet uit de vrije hand kan naaien.

Quiltvoetjes zijn namelijk speciale naaimachinevoetjes die zijn ontworpen om het quilten gemakkelijker en efficiënter te maken. Ze bieden extra functionaliteit en flexibiliteit bij het quilten, vooral bij technieken zoals meanderen, applicatie en het aanbrengen van biezen. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten quiltvoetjes:

  1. Walking Foot (Quiltvoet met boventransporteur): Deze voet heeft een ingebouwde boventransporteur die samenwerkt met de transporteur van de naaimachine. Hierdoor wordt de stof gelijkmatig van zowel de boven- als de onderkant getransporteerd, waardoor het risico op verschuiven van de lagen wordt verminderd. Dit is vooral handig bij het quilten van dikke lagen, rekbare stoffen of stofcombinaties met een verschil in rek.
  2. Free-Motion Quiltvoet (Darning Foot of Springvoet): Dit is een naaimachinevoet die wordt gebruikt bij free-motion quilten, zoals meanderen. Het zorgt ervoor dat de stof vrij kan bewegen onder de naald terwijl je in willekeurige patronen quilten zonder dat de transporteur de stof stuurt.
  3. 1/4 inch Quiltvoet: Dit voetje heeft een geleideplaat die helpt om een exacte naadtoeslag van 1/4 inch te behouden, wat vaak wordt gebruikt bij patchwork en het maken van quiltblokken.
  4. Biesvoet (Bias Binding Foot): Deze voet wordt gebruikt om biezen en randen gelijkmatig langs de rand van de quilt te naaien.
  5. Cirkelvoet: Een cirkelvoet heeft een ronde vorm en kan worden gebruikt om perfecte cirkels te naaien bij het quilten.
  6. Quiltvoet met geleider: Dit type voet heeft een verstelbare geleider die langs de naad loopt. Het kan worden gebruikt om gelijkmatige parallelle steken te naaien, bijvoorbeeld bij het quilten van rechte lijnen.
  7. Open Quiltvoet: Deze voet heeft een open ontwerp voor een beter zicht op je naaiwerk, waardoor het gemakkelijker wordt om precies langs de rand van stofstroken te naaien.

Bij het kiezen van een quiltvoet is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze compatibel is met jouw naaimachinemodel. Verschillende naaimachines hebben specifieke voetjes en bevestigingssystemen. Het gebruik van het juiste quiltvoetje kan het quilten aangenamer en nauwkeuriger maken, dus het is zeker de moeite waard om te investeren in enkele van deze speciale voetjes als je van plan bent om veel te quilten.

Kijk ook bij het artikel ‘Naaimachine kopen, tien tips van een vakman‘ op deze site.

Terug naar overzicht