Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Utility Quilt

Een utility quilt is letterlijk een nuttige quilt (of gebruiksquilt). Bij zo’n quilt gaat het er niet direct om hoe mooi hij eruitziet; het gaat er vooral om hoe praktisch hij is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beddensprei.

Eenvoudig patroon

Vaak wordt voor een utility quilt een eenvoudig patroon gebruikt en worden luxe materialen achterwege gelaten. Een utility quilt kan van allerlei verschillende soorten materialen gemaakt worden en wordt soms ook wat sneller gemaakt, met grotere steken van verschillende formaten. Soms is een utility quilt een tied quilt. Dat houdt in dat de stukken stof van de quilt met knoopjes aan elkaar bevestigd zijn.

Warmte

Vroeger hadden mensen geen verwarming of elektrische dekens. Zodra de winter aanbrak, stapelden ze alle quilts die ze in huis hadden op hun bed om zichzelf warm te houden. Mensen maakten hun quilts van allerlei verschillende soorten stukjes stof die ze hadden. Versleten kleding of kleding waar ze uitgegroeid waren, oude kussenslopen of andere restjes stof. De quilts die werden gemaakt, werden dus vooral gebruikt vanwege hun functie. Oudere utility quilts zijn vaak voorbeelden van traditionele volkskunst.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

utility quilt

Een mooi voorbeeld van een utility quilt is een sprei voor een bed.

Praktisch gebruik van een utility quilt

Vandaag de dag kun je een utility quilt bijvoorbeeld ook gebruiken als je een dagje naar het strand gaat, als kleed om op te zitten. Of als onderkleed om een luier te verschonen. Het zijn kleden die gewoon gebruikt mogen worden en waarvan het niet heel erg is als ze vies worden.

Terug naar overzicht