Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Fat Eighth 1/8th

Een “fat eighth” is een term die vergelijkbaar is met een “Fat Quarter ,” maar het verwijst naar een nog kleiner stuk stof. Net zoals een fat quarter een specifieke snij- en meetmethode is, is een fat eighth dat ook, en het wordt vaak gebruikt in quilt- en naaiprojecten.

Een fat eighth is, zoals de naam al aangeeft, een achtste van een standaard stoflap. In plaats van een kwart van de breedte van de stof te nemen, zoals bij een fat quarter, neem je bij een fat eighth een achtste van de breedte. Dit resulteert in een stuk stof dat ongeveer 25 cm bij 55 cm meet.

Net als fat quarters bieden fat eighths een handige manier om een verscheidenheid aan stoffen te verzamelen zonder grote stukken stof te kopen. Ze zijn handig voor het toevoegen van kleine accenten, appliqué-elementen, of voor het creëren van kleine details in quiltpatronen.

Fat eighths zijn vooral handig wanneer je een breed scala aan stoffen wilt hebben voor kleine decoratieve elementen in je quilts of naaiprojecten. Ze bieden je de mogelijkheid om verschillende texturen, patronen en kleuren te combineren zonder dat je grote hoeveelheden stof hoeft aan te schaffen.

Dus, als je op zoek bent naar variatie en diversiteit in je quilts en naaiprojecten, kan het werken met fat eighths een leuke en creatieve manier zijn om dat te bereiken.

Terug naar overzicht