Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Mercerized Cotton

Gemerceriseerd katoen (ook wel ‘mercerized cotton’ in het Engels) is een speciaal bewerkte katoenen stof die een verhoogde glans, duurzaamheid en kleurvastheid heeft. Deze bewerking, genaamd ‘mercerisatie’, is een chemisch proces waarbij katoenen vezels worden behandeld met een natriumhydroxide-oplossing en daarna gewassen in zuur. Dit proces verbetert de eigenschappen van de katoenen stof en geeft het een gladde, glanzende uitstraling.

Gemerceriseerd katoen heeft de volgende eigenschappen:

  1. Glanzende uitstraling: Door het mercerisatieproces krijgt katoen een zijdeachtige glans en een mooi lichtreflecterend oppervlak.
  2. Sterkte: Mercerisatie versterkt de katoenvezels, waardoor de stof duurzamer wordt en minder snel zal scheuren of rafelen.
  3. Kleurhelderheid: Gemerceriseerd katoen neemt kleurstoffen beter op en behoudt de kleur langer. Dit resulteert in stoffen met heldere en levendige kleuren.
  4. Minder krimp: Mercerisatie kan de katoenvezels ook krimpvrij maken, wat betekent dat de stof na het wassen minder krimpt dan onbehandelde katoen.

Gemerceriseerd katoen wordt vaak gebruikt voor het maken van kleding, quilts, handwerkprojecten en zelfs voor fijne breisels en haakwerk. Het heeft een luxueuze uitstraling en voelt glad en zacht aan op de huid. Vanwege de duurzaamheid en kleurbehoud wordt gemerceriseerd katoen vaak gekozen voor projecten waarbij de stof langere tijd mooi moet blijven.

Dit type katoen is verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en patronen, en het wordt vaak gebruikt voor quilts, kleding zoals t-shirts en zomerkleding, beddengoed en tafelkleden.

Terug naar overzicht