Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Baltimore Album Quilts

Een elegante en ingewikkelde vorm van appliceren waarbij vaak sierlijke bloemen en dieren e.d. afgebeeld worden. Deze vorm van quilten is afkomstig uit Baltimore, Maryland in Amerika en was vooral populair vanaf het midden van de negentiende eeuw. De achtergrond van de traditionele Baltimore Quilts is gewoonlijk wit, met daarop afbeeldingen van bloemen en tuinen, vaak in rood- en groentinten. Baltimore Quilts werden ook vaak gebruikt als vriendschapsquilts.

Welvaart en innovatie

In het begin werden deze quilts vaak ontworpen door hun maker, terwijl later patronen van professionele ontwerpers werden gebruikt. Baltimore was een belangrijke stad met een welvarende gemeenschap. De quilts werden daarom niet meer gemaakt van oude restjes maar van nieuwe stoffen. Dankzij verbeterde vervaardiging van stoffen en verf ontstonden er stoffen in nieuwe kleuren. Deze werden verwerkt in de Album Quilts. De populariteit van deze quilt groeide snel, en vrouwen ver van Baltimore begonnen deze Album Quilts te maken.

Sociaal aspect

De meeste Baltimore Album Quilts waren voorzien van een handtekening. Door de ontdekking van een onuitwisbare inkt werd het mogelijk om op elk blok gedichten, gezegdes en handtekeningen te zetten. Het maken van deze quilts was vooral populair bij jonge vrouwen. Veel van deze quilts bestonden uit blokken elk gemaakt door een ander persoon. De complexiteit van de ontwerpen van de blokken demonstreerde het talent en de smaak van de maker. Vele uren werden gewijd aan het creëren van deze quilts, en vele werden zorgvuldig bewaard als familie erfstukken.

De grootste collectie van Baltimore Album Quilts is te vinden bij de Maryland Historical Society in Baltimores historische Mt. Vernon buurt. Daar worden meer dan 10,750 handwerken bewaard, inclusief deze Baltimore Album Quilts, samen met andere borduurwerken.

Lees hier meer over de geschiedenis van Album Quilts.

Terug naar overzicht