Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Vulling voor een quilt

Quiltvulling is de tussenlaag van de quilt. Dit heet in het Engels batting (ook wel genoemd: wadding) en zit tussen de quilt top en de backing in. Gewoonlijk is het gemaakt van katoen, wol, polyester, zijde of bamboe. De batting maakt het quilt dikker en voller, maar ook warmer. Er zijn twee soorten batting: met linnen en zonder linnen.

Soorten quiltvulling

Er zijn verschillende soorten quiltvulling (ook wel batting genoemd) beschikbaar, elk met hun eigen eigenschappen en doeleinden. De keuze van quiltvulling hangt af van het gewenste eindresultaat van je quilt en je persoonlijke voorkeuren. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten quiltvulling en hun specifieke eigenschappen:

  1. Katoen: Katoenen quiltvulling is natuurlijk en ademend. Het geeft een traditioneel uiterlijk aan quilts en is ideaal voor quilts die vaak worden gebruikt, omdat katoen wasbaar is en goed bestand is tegen herhaaldelijk wassen. Het geeft een platte uitstraling aan de quilt en is geschikt voor quilts met veel quiltnaden.
  2. Polyester: Polyester quiltvulling is veerkrachtig en licht van gewicht. Het zorgt voor een pluizig en volumineus uiterlijk en is gemakkelijk te onderhouden, omdat het bestand is tegen krimp en rimpels. Polyester kan echter minder ademend zijn dan natuurlijke vezels.
  3. Wol: Wol quiltvulling biedt uitstekende warmte-isolatie en een lichtgewicht gevoel. Het geeft quilts een mooie textuur en is ideaal voor quilts die extra warmte nodig hebben. Wol kan echter enigszins krimpgevoelig zijn, dus het is belangrijk om voorzichtig te wassen en te drogen.
  4. Bamboe: Bamboe quiltvulling is milieuvriendelijk en heeft anti-bacteriële eigenschappen. Het is zacht en ademend, waardoor het geschikt is voor quilts die het hele jaar door worden gebruikt. Bamboe heeft echter de neiging om dunner en minder pluizig te zijn dan sommige andere vullingen.
  5. Zijde: Zijden quiltvulling is lichtgewicht, zacht en heeft een mooie glans. Het is een goede keuze voor dunne en luxe quilts, maar het kan prijziger zijn dan andere vullingen.
  6. Blend: Sommige quiltvullingen zijn gemaakt van een mix van vezels, zoals katoen en polyester. Deze mengsels combineren de eigenschappen van beide vezels en kunnen resulteren in een quiltvulling die duurzaam, veerkrachtig en gemakkelijk te onderhouden is.
  7. Laagdikte: Quiltvullingen zijn verkrijgbaar in verschillende laagdiktes, variërend van dun tot dik. Dikkere vullingen geven meer textuur en volume aan de quilt, terwijl dunnere vullingen een platter uiterlijk hebben. De keuze van de laagdikte hangt af van je persoonlijke voorkeur en het gewenste uiterlijk van de quilt.

Bij het kiezen van quiltvulling is het belangrijk om rekening te houden met het quiltpatroon, de beoogde functie van de quilt, je persoonlijke voorkeuren en eventuele allergieën. Elk type vulling heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is een goed idee om verschillende soorten uit te proberen en te zien welke het beste bij je project past.

In onze winkel in Ede (Gelderland) hebben we allerlei soorten quiltvulling op voorraad. U krijgt advies bij de keuze van de juiste vulling voor uw quilt.

Terug naar overzicht