Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Gratis quiltpatronen

Op deze pagina`s staan honderden gratis blokken van de maand. Elk blok van de maand past in een groter geheel. Bij elke serie blokken staat hoe u de blokken in een quilt kunt verwerken. U kunt natuurlijk ook maar één blok van de maand verwerken tot een kleine quilt. Kijk ook eens bij de 1000+ patronen van het onderdeel Quiltontwerp kiezen.

Patchwork patroon: Varken

Terug naar het overzicht met blokken van 2003

Kies hier wat u wilt printen

Achtergrond informatie
Dit jaar staan de blokken van de maand in het teken van 'Country Life'. Elke maand worden de blokken op dezelfde maat afgedrukt. Om de maat te veranderen hoeft u alleen maar een grotere of kleinere kopie te maken. Gebruik vlieseline als ondergrond (foundation) en naai de lapjes hier op zoals bij de Log Cabin cursus (foundation piecing).

Werkwijze
Dit blok bestaat uit verschillende mallen. Kopieer dit blad op de gewenste grootte, teken deze afbeeldingen op vlieseline over (A t/m C wel wat verder uit elkaar dan op de afbeelding). Knip alle mallen uit het papier. Gebruik deze mallen in spiegelbeeld op de achterkant van de stof. Knip de stukjes stof met naadtoeslag uit. Naai eerst nummer 1 aan 2, nummer 4 aan 5 en nummer 7 aan 8. Gebruik deze stukjes als een geheel bij het maken van groep A. Naai nu alle delen van groep A op de vlieseline aan elkaar, in volgorde van nummering. Herhaal dit voor groep B. Naai nu groep A aan groep B. Naai alle delen van groep C aan elkaar. Naai groep C aan groep AB en voeg als laatste groep D toe.

Tip
Als u stukje A1 en 2 als een geheel knipt en stukje 3, 4 en 5 als een geheel, dan mist het varken een oor, maar wordt hij wel een stuk makkelijker te naaien. Dit geldt ook voor heel deel C. Als u die in de kleur van de achtergrond maakt, dan kunt u van een koordje een staart er tussenuit naaien.
Succes.

Om te downloaden:

  • blok 5 2003 (*.pdf) In dit bestand vindt u de werktekening hieronder met een korte beschrijving.