Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Wat Boho quilters te bieden heeft – Quilttrends #3

De Bohemian stijl (ook wel: Bohostijl) is geïnspireerd op zigeuners die in de twintigste eeuw door Europa trokken. Ze droegen kleding in een karakteristieke stijl, die eind twintigste eeuw hip werd en overgenomen werd door veel jonge meisjes. Vandaag de dag is de Bohostijl niet alleen meer een bron van inspiratie voor modeliefhebbers, maar ook voor interieurontwerpers, en het ontwikkelde zich tot een ware trend in de quiltwereld. Ontdek wat Boho de moderne quilter te bieden heeft! Maar eerst: wat zijn nu eigenlijk de kenmerken van de Bohemian stijl?

Boho staat gelijk aan felle kleuren, drukke prints in combinatie met nog drukkere prints, en botanische motieven. Kortom: uitbundigheid is regel nummer 1. Bloemenprints mogen onbeperkt worden gecombineerd met geruite en gestipte stoffen, en geen enkele kleurencombinatie is te gek. Echt een stijl voor creatievelingen dus.

Deze quilt van The Sewing Directory is een goed voorbeeld van de Bohostijl. Het heeft alles in zich: vrolijk gekleurde stofjes met allerlei soorten printjes, een grote hoeveelheid kleine lapjes, veel bloemmotieven en stippen. Het eindresultaat is een speelse, zomerse quilt, geschikt voor bijvoorbeeld in de tuin.

Elke kleurencombi mag, geen enkele kleur is verboden in de Bohostijl. Dat betekent echter niet dat kleur niet belangrijk is. Hieronder ziet u een quilt waarin het kleurgebruik zorgt voor samenhang en uitstraling in de quilt. Ookal zijn de printjes vrij druk, door de terugkomende kleuren oogt de quilt prachtig rustig.

Een wat traditionelere uitwerking van de Bohemian stijl is te zien bij Corn Wagon Quilt Co. Ook deze quilt heeft een rustige uitstraling dankzij de terugkomende honingraatvorm in diep donkerblauw. De honingraatvorm doet denken aan de traditionele motieven van zigeuners – echt Boho dus. Ook de drukke prints wijzen duidelijk in Bohemian richting.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @cornwagonquilts op

Typisch Boho is ook het combineren van meerdere quilts in de inrichting van huis of tuin. Dat past helemaal in het maximalisme van de Bohostijl: hoe meer, hoe mooier. Een levendige, speelse sfeer is het resultaat. Zie hier een inspirerend voorbeeld van Rain Bird Collective.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Rainbird Collective (@rainbirdcollective) op

De botanische motieven die onderdeel zijn van de Bohemian quiltstijl vormen ook een bron van inspiratie voor moderne quilters. Met haar Bohemian Garden Quilt geeft Suzy Quilts een eigen, verfrissende twist aan de traditionele botanische motieven. Bloemen en blaadjes in heldere kleuren worden op een witte ondergrond geappliceerd. Het resultaat oogt vrolijk. De Bohostijl biedt dus veel mogelijkheden voor de moderne quilter.

Dit was het derde deel in de serie Quilttrends. Volgende maand deel 4: Wholecloth Quilts!

Terug naar overzicht