Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Quilten en patchwork voor beginners

Als u beginner bent in de wereld van patchwork en quilten, vraagt u zich wellicht af welke spullen u nodig heeft. In dit artikel leest u welke spullen tot de basis behoren.

Er zijn veel verschillende quilttechnieken, maar in de meeste gevallen heeft u als beginner genoeg aan een naald, draad, een vingerhoed en een schaar. Wilt u quilten in een quiltring, dan hebt u ook nog een naaldentrekker nodig. Wilt u een quiltontwerp overnemen? Dan heeft u ook een patroon of sjabloon nodig.

Quiltgaren

Voor handquilten kunt u het best quiltgaren gebruiken. Die garens zijn dikker dan normale naaigaren. Omdat er vaak een waslaagje op handquiltgaren zit, kunt u deze beter niet gebruiken op de naaimachine. De waslaag kan de spanningknoppen namelijk beschadigen.

Quiltgaren

Quiltgaren

Naalden

Afhankelijk van het quiltpatroon, de stof en het garen, kiest u een naald. Een gebogen naald is handig als u de quiltlagen op elkaar rijgt. Voor het quilten met de hand zijn halflange quiltnaalden (betweens) geschikt. Deze naalden zijn sterk genoeg om meerdere steken tegelijk te nemen. Hoe korter de naald, hoe kleiner u de steken kunt maken. Voor grote quiltsteken wordt dik garen gebruikt. Daarom is een naald met een groot oog dan handig.

Naalden om te quilten

Verschillende soorten naalden.

Bij machinequilten moet de naald scherp zijn, zodat hij makkelijk door de lagen van de quilt prikt. Kijk voor de dikte van de naald naar de dikte van de vulling. Nr. 75/11 is geschikt voor dunne vulling en 80/12 en 90/14 voor dikkere soorten vulling. Het is aan te raden om elk werkstuk te beginnen met een nieuwe naald. Zorg ook voor een goed geoliede machine.

Verschillende naalden voor de naaimachine.

Spelden

De drie lagen van een sandwich kunnen op elkaar geregen worden. Ook kan er met quiltspelden of veiligheidsspelden een sandwich worden gemaakt. Veiligheidsspelden die gebogen zijn, zijn makkelijker dan rechte. Bedenk wel: mocht u een quiltring willen gebruiken om te quilten, dan kunnen de spelden in de weg zitten.

Spelden om te quilten

Verschillende maten spelden.

Naaimachine om te quilten

In principe is elke naaimachine geschikt om te gebruiken bij quilten. Moderne machines zijn meestal voorzien van handige extra’s. Een extra lange arm geeft bijvoorbeeld extra ruimte en maakt het makkelijker om dik werk door de opening te schuiven. Een transportvoet of een ander mechanisme kan de stof geleiden. Zo worden de onderste laag en de bovenste laag van de quilt met gelijke snelheid onder de naaimachine geleid. Met een open transportvoet kunt u tijdens het quilten goed zien wat u doet.

Lijmspray

Met lijmspray kunt u de drie quiltlagen aan elkaar lijmen. Vooral voor kleine werkstukken is lijmspray handig.
Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzingen op de verpakking goed door te nemen. Werk in een goed geventileerde ruimte en bescherm de vloer en het werkvlak met kranten. Breng vervolgens een dun laagje lijm aan op de vulling en strijk de vulling met de hand glad.

Vingerhoed

Een vingerhoed is onmisbaar. Het beschermt je vingers bij naai- en quiltwerk. Vingerhoeden zijn in verschillende soorten verkrijgbaar, van metalen tot lederen en plastic. Het is handig om een vingerhoed te kopen met een opstaand randje. De naaldpunt glijdt dan niet van het oppervlak af. Voor lange nagels zijn er vingerhoedjes met een open uiteinde.

Sjablonen en mallen

Sjablonen en mallen zijn handig om figuren over te trekken en na te tekenen. Veel basisfiguren zijn kant-en-klaar te koop. Mallen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt; dun karton of dik papier, paternoplaat, metaal en plastic en freezerpapier.

  • Dun karton of dik papier. Mallen van karton zijn stevig en herbruikbaar. Neem hiervoor het figuur over op papier of karton en knip of snijd het uit.
  • Doorzichtige mallen zijn handig voor fussy cutting. Omdat de dunne, doorzichtige vellen plastic stevig zijn, kunnen deze mallen ook opnieuw worden gebruikt.
  • Metaal en plastic. De kant-en-klare mallen van plastic en papier zijn geschikt voor zogenaamde ‘moedermallen’. Van een moedermal kunt u gemakkelijk papieren mallen maken.
  • Freezerpaper komt goed van pas bij applique. Het is verpakkingspapier met een laagje plastic aan een zijde. Dit papier kan op stof worden gestreken en er vanaf worden gehaald. Zo kan freezerpaper de functie van mal vervullen: u tekent het ontwerp eerst op het papier en daarna knipt u de stof.

Tip: bewaar mallen altijd plat en vouw ze niet. Zo blijven ze lange tijd bruikbaar.

Overweegt u een naaimachine aan te schaffen? Lees hier tien tips voor de aanschaf.

Terug naar overzicht