Wilma Karels | Patchwork & Quilten

Naaimachine kopen: tien tips van een vakman

Waarop moet u letten bij het kopen van een naaimachine?


Quilten is een echte passie. Miljoenen enthousiaste quiltsters over de hele wereld leveren continue het bewijs. Maar hoe kan het dat quilten met de ene naaimachine veel leuker is dan met de andere? Voor het antwoord op deze vraag geef ik u enkele tips waarop u kunt letten om de voor u meest geschikte naaimachine te kunnen kopen.

Deze tips zijn opgesteld door Hans Nijtmans, eigenaar van de Nijtmans Naaimachinewinkel in Tiel en docent aan de Naaimachine vakopleiding.

Hans Nijtmans

Hans Nijtmans van Nijtmans Naaimachines

1. Let op het Sterna keurmerk van de winkel

Bij de aanschaf van een naaimachine in het algemeen, is het belangrijk dat u erop let of de winkel waar u naartoe gaat Sterna Gecertificeerd is. Dit is een soort Bovag keurmerk voor naaimachinebedrijven, waardoor u extra zekerheid heeft. Vaak staat op de website van de betreffende winkel of deze Sterna Gecertificeerd is.

2. Kies een winkel met een eigen werkplaats

Als u een naaimachine aanschaft, is het belangrijk dat u terug kunt vallen op de leverancier. U moet een extra aanvullende (gratis) instructie op de machine kunnen krijgen, zodat u optimaal rendement en plezier uit uw nieuwe aanwinst haalt. De winkel moet de beschikking hebben over een eigen werkplaats, liefst Sterna Gecertificeerd.

3. Neem een betrouwbaar merk

Bij de keuze van het merk naaimachine, is het van belang dat u kijkt naar de betrouwbaarheid van het merk: de naam zegt veel. Als een merk een bekende naam is, hebben ze dat waarschijnlijk verdient in het verleden. Daarnaast heeft ieder merk z’n eigen kwaliteit. Dus laat u goed voorlichten: neem zelf wat stofjes mee en ga beslist ook even zelf met de machine naaien, zodat u dat even gevoeld heeft.

4. Overweeg een IDT-systeemIDT-systeem

Voor het quilten met de naaimachine zijn verschillende zaken van belang. De stof moet niet gaan schuiven. Vooral niet als er gebruik gemaakt wordt van wattine als tussenlaag. Daarom is een naaimachine met een IDT- systeem zeker een aanrader. (zie afbeelding) Dit systeem zorgt ervoor dat stoflagen zeker niet gaan schuiven ten opzichte van elkaar.

5. Let op de antieke quiltsteken

Er zijn naaimachines die speciale antieke quiltsteken hebben, zodat uw quilt een mooi “handgemaakt” uiterlijk krijgt. Vindt u deze quiltsteken belangrijk, vraag er dan naar in de winkel.

Pfaff naaimachine

Pfaff Quilt Expression 4.0

6. Zorg voor voldoende doorsteekkracht

De kracht van de naaimachine is van belang, omdat ook bij lage snelheden een optimale doorsteekkracht bereikt moet worden. Daarom is het goed erop te letten of een machine een elektronische motorbesturing heeft. Hierdoor blijft de doorsteekkracht op alle snelheden sterk (dus ook bij extreem langzaam naaien).

7. Koop een naaimachine met een vrije-handpositie

De naaimachine moet een vrije-handpositie hebben. Dat betekent dat de machine een speciale stand van de naaivoet heeft, waardoor u er gemakkelijk mee uit de “vrije hand” kunt meanderen.

8. Overweeg een de optie ‘naaldstop’.

U zou ervoor kunnen kiezen een machine te nemen met een naaldstop. Bij dit soort machines is het mogelijk de naald te programmeren, zodat hij altijd in de stof eindigt of juist boven de stof stopt. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk owilma_naaimachinem alles te programmeren; zelfs het optrekken van het naaivoetje gaat vanzelf. Of u zou een machine kunnen kiezen met een kniehevel om de naaivoet omhoog te trekken, zodat u altijd uw handen aan het naaiwerk kunt houden.

9. Kijk naar de beschikbare accessoires

Het spreekt haast vanzelf dat u erop let of er voor de door uw aan te schaffen machine genoeg accessoires leverbaar zijn waar u uw hobby goed mee kunt uitoefenen. Zoals voetjes, quilttafels etc. Bij veel merken kunt u kosteloos een folder krijgen waar alle beschikbare accessoires in staan.

10. Maak een wensenlijstje

Natuurlijk kost een goede naaimachine geld, maar maak voordat u op “naaimachine jacht” gaat een lijst met zaken waaraan uw naaimachine moet voldoen. Dan is het voor de adviseur in de winkel veel gemakkelijker om u goed te adviseren en voor u is het gemakkelijker om te zorgen dat u niet met een veel te uitgebreide, dus voor u te dure, machine naar huis gaat.

Nog een belangrijke tip van Wilma Karels:

11. Bezuinig niet op uw naaimachine

Bezuinig niet op het ‘gereedschap’ waar u vele uren van uw leven mee werkt! Ik heb zelf ruim een jaar geleden een PFAFF Quilt Expression 2046 gekocht bij Hans Nijtmans. Die kostte best wel even wat geld, maar dat was ik na enkele uurtjes werken op de heerlijke naaimachine totaal vergeten…

Lees ook eens meer over de geschiedenis van de naaimachine.

Terug naar overzicht